Dirijorul rus Valeri Gherghiev, indezirabil pe marile scene ale lumii muzicale

Valeri Gherghiev nu va mai dirija spectacolul de operă montat de La Scala din Milano în această săptămână din cauză că nu a condamnat invazia rusească din Ucraina, informează ReutersThe New York Times și BBC.

Valeri Gherghiev, director general la teatrul Mariinsky din Skt. Petersburg și apreciat de presă ca un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a dirijat la La Scala pe 23 februarie opera „Dama de pică” de Ceaikovsky după un roman de Pușkin. Spectacolul este pe afiș până pe 15 martie, următoarea reprezentație fiind programată sâmbătă.

„Nu cred că va mai fi acolo, în acest moment putem exclude posibilitatea”, a spus ieri pentru reporteri Giuseppe Sala, președintele consiliului teatrului La Scala și primar al orașului Milano. „Maestrul nu ne-a răspuns”, a adăugat el, referindu-se la solicitarea adresată lui Gherghiev de a comenta criza ucraineană.

Filarmonica din Rotterdam a anunțat și ea că a suspendat colaborarea cu Gherghiev, care este dirijor onorific în orașul olandez și va anula un festival Gergev programat în septembrie dacă acesta nu se va distanța de acțiunile lui Putin.

Primarul de la München, Dieter Reiter, i-a dat termen săptămâna trecută lui Gherghiev până luni ca să se pronunțe, iar marți a fost concediat din funcția de director principal al celebrei filarmonici bavareze.

Citește și Muzeul Ivankiv din Ucraina şi colecţia sa de artă naivă, incendiate de ruşi

Gherghiev, 68 de ani, născut la Moscova, a dirijat pe cele mai mari scene ale lumii. În 2013 Putin i-a decernat primul titlu de Erou al Muncii din Rusia. Dar această legătură s-a întors împotriva lui când națiunile occidentale au reacționat la invazia Rusiei în Ucraina, cea mai mare agresiune împotriva unei țări europene după al doilea război mondial.

Gherghiev urma să dirijeze trei concerte ale filarmonicii din Viena la Carnegie Hall din New York în 25-27 februarie. Dar teatrul a informat că a fost înlocuit de Yannick Nézet-Séguin.

Renumitul dirijor a fost obligat să demisioneze și din poziția de președinte de onoare la Edinburgh International Festival. „Consiliul festivalului i-a solicitat și i-acceptat demisia. Edinburgh este înfrățit cu orașul Kiev și decizia a fost luată ca semn de simpatie și sprijin față de locuitorii acestuia”, au anunțat organizatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *