Dirijorul și compozitorul Ludovic Bács despre doctorul Nagy Jenö: „îmi aduc aminte de el ca de un sfânt”

Doctorul Nagy Jenö, originar din Valea Jiului, a rămas încă viu în memoria multora dintre cei care l-au cunoscut, funcționari sau muncitori la Uzina Călan, unde și-a desfășurat un timp îndelungat activitatea ca medic principal. Nu a fost niciodată căsătorit și nu a avut copii.

A fost medic voluntar în Africa, în Gabon, la Lambaréné, la Albert Schweitzer Hospital, un spital de boli contagioase (tifos exantematic sau ciumă).

Ludovic Bács muzician român de origine maghiară, dirijor, compozitor, instrumentist și profesor de dirijat orchestră, legată de Societatea Română de Radiodifuziune, unde și-a desfășurat activitatea din 1957, descria într-un interviu realizat cu mai mulți ani în urmă de către Emilia Muraru:

(…..) Un alt personaj care mi-a rămas nu numai în minte ci și în suflet este doctorul Nagy Jenö. Sigur că salariile erau așa cum erau atunci, dar erau și familii de mineri cu mulți copii, unde mai încăpea niscaiva ajutor financiar; de acești oameni avea grijă doctorul Nagy. Acest doctor Nagy a ajutat foarte multă lume, printre alții și pe Sârbu (Ion D. Sârbu) și pe subsemnatul.

(….) Eram student la Conservatorul din Cluj și primisem prin poștă o sumă respectabilă de bani, o sumă care să zicem că depășea posibilitățile tatălui meu. A trecut timpul și, cu ani în urmă, terminasem facultatea și am avut un concert la Craiova, unde era și Feri Sârbu, Gary cum îi spuneți voi. Lucra la teatru, nu știu exact ce. M-a invitat la el acasă și acolo, din vorba în vorba, i-am povestit de treaba asta: „Mai Gary, tu știi că în tinerețile mele, eu am primit o sumă respectabilă de bani la Cluj și habar n-am de la cine putea fi ?!” „Mai, tu știi că și eu am primit, nu o dată, de mai multe ori.

Citește și Emil Rațiu, medicul uzinei Călan, condamnat la moarte prin spânzurare în urma Dictatului de la Viena, ucis prin împușcare în comunism

(…) Eu știu de la cine vin banii ăștia. „De la cine?” Să știi că sunt de la Doctorul Nagy Jenö, că el avea grija de familiile și de copiii săraci”. Și ne-am gândit noi, „hai sa-i scriem o scrisoare, hai, dar adresa… măi, scriem doctor Nagy Jenö, Băile Călan, medic principal și fii sigur că o să o primească. Probabil și acolo îl cunoaște lumea.” Am și scris scrisoarea, am și trimis-o, nu mai știu dacă a fost primită sau nu, dar acest doctor Nagy era o figură absolut deosebită, în fața căruia se cuvine să ne plecăm cu toții.

Un timp a fost medic în Africa, în Gabon, la Lambaréné, la Albert Schweitzer Hospital, un spital de boli contagioase, tifos exantematic, ciumă… el s-a dus și a lucrat benevol acolo ani de zile. După ce a venit înapoi a fost medic la Rókus Kórház la Budapesta și după aceea a venit înapoi la Petrila. Mi-aduc aminte că toată suflarea Petrilei era la gară la Petroșani, cu fanfara cu tot… și-l aștepta. A mai stat puțin timp în Petrila, nu mai era medicul Societății de Cărbune, era medic particular și avea cabinetul la unchiul meu Venczel care stătea aproape de Jiu.

Acesta a fost doctorul Nagy, o personalitate fantastică, eu îmi aduc aminte de el ca de un sfânt, și-mi pare bine că l-am cunoscut. (…..).

În aceeași termeni își amintesc despre el și numeroși foști pacienți ai acestuia din localitatea Călan.

Doctorul Nagy Jenös s-a stins din viață în 1966 și își doarme somnul în orașul Călan, în cimitirul din vecinătatea fostei uzine.