Dirijorul ucrainean Iuri Kerpatenko a fost ucis în locuinţa sa

Dirijorul ucrainean Iuri Kerpatenko a fost ucis de militari ruşi „în propria casă” la Herson, un oraş din sudul Ucrainei ocupat de la începutul conflictului, a anunţat sâmbătă ministrul ucrainean al Culturii, scrie Le Figaro.

Această „crimă brutală”, dezvăluită vineri de mass-media, a fost comisă ca urmare a „refuzului lui Kerpatenko de a coopera cu ocupanţii”, a adăugat ministerul într-un comunicat de presă. A lucrat la Filarmonica Regională din Herson din 2000 şi a devenit în 2004 dirijorul Teatrului Muzical şi Dramatic al acestui oraş, care poartă numele Mykola Kulich, a spus aceeaşi sursă.

„Iuri Kerpatenko şi-a declarat deschis poziţiile şi a refuzat să părăsească Hersonul ocupat”, a continuat Ministerul Culturii.

„Potrivit relatărilor presei, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzicii, 1 octombrie, ocupanţii şi colaboratorii lor din Orchestra Filarmonicii plănuiau un concert festiv la Herson”, potrivit acestei surse. Ruşii „şi-au dorit ca acest concert să fie o demonstraţie a aşa-numitei „restaurări a unei vieţi paşnice” la Herson. Cu toate acestea, dirijorul orchestrei, Iuri Kerpatenko, a refuzat categoric să coopereze cu ocupanţii”, a explicat ministerul.

Rusia a anunţat joi că va organiza evacuarea pe teritoriul său a populaţiei din regiunea Herson, pretinzând că răspunde unei cereri din partea autorităţilor locale de ocupaţie ameninţate de progresul contraofensivei armatei ucrainene.

Citește și Una dintre cele mai valoroase artefacte din lume a dispărut de la un muzeu din Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *