Dispută pe marginea scoaterii la licitație a dosarului conținând materialul de urmărire disciplinară a Anei Pauker

Dispută pe marginea scoaterii la licitație a dosarului conținând materialul de urmărire disciplinară a Anei Pauker

Distribuie

Casa de licitații Artmark a anunțat că scoate la licitație dosarul conținând materialul de urmărire disciplinară de către Partidul Muncitoresc/Comunist Român a liderului comunist Ana Pauker, epurat politic, anii 1952-1954.

Dosarul conține stenograme, declarații olografe sau dactilografiate, pro și contra învinuirii politice, unele semnate olograf, inclusiv de către Ana Pauker, declarația autocritică a acesteia, piesa unică, de mare însemnătate istorică (827 file).

Pe marginea acestei licitații, Adrian Cioflâncă, directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” și membru în Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității atrage atenția asupra unei eventuale ilegalități și afirmă despre documente că „ar trebui să aflăm dacă sunt originale, să fie comparate cu ce există deja la ANR, să aflăm dacă au fost vreodată după 1989 la ANR sau într-o arhivă publică înainte de a intra în circuit privat și să fie făcute eforturi pentru recuperarea lor de către stat.”

Mesajul istoricului Adrian Cioflâncă

Semnalez public un subiect, cu toată precauția necesară. Sunt foarte curios ce conține acest pachet de documente scoase la licitație și cum au ajuns în proprietate privată. Documentele par a fi originale și, dacă sunt originale, ar trebui să fie la Arhivele Naționale ale României. Însemnările făcute cu creion colorat și cu pixul pe marginea lor sunt asemănătoare cu notițele făcute de Gheorghe Gheorghiu-Dej pe numeroase documente care pot fi consultate în fondul CC Cancelarie și CC Organizatoric. Cutia arătată pe site seamănă cu cutii de arhivă ale PCR păstrate astăzi de ANR.

Citește și Cataloagele școlare şi autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, făcute publice de Arhivele Naționale

În timpul Comisiei Tismăneanu am căutat ancheta Anei Pauker din timpul devierii de dreapta. Am găsit doar dosarul nr. 58/1953 de la CC-Organizatoric, care conține scrisori autocritice ale Anei Pauker. Dosarele de la Colegiul Central de Partid, care făcea anchetele interne ale PMR, nu erau atunci inventariate. Între timp, fondul Colegiului de Partid a fost pus în cercetare și există mai multe dosare pe numele Anei Pauker (3321, 3324, 3325, 3326, 3327, 3328) care ar trebui comparate cu ce a fost scos la licitație.

Nici la CNSAS nu există un dosar distinct cu ancheta Anei Pauker și teoretic nici nu ar trebui să fie, pentru că investigația a fost făcută, în mare parte, de Colegiul Central de Partid și nu s-a finalizat cu o condamnare penală. Desigur, referiri la Ana Pauker apar în anchetele penale făcute pentru loturile Teohari Georgescu, Vasile Luca, Lucrețiu Pătrășcanu etc.

Revenind la documentele scoase la licitație, ar trebui să aflăm dacă sunt originale, să fie comparate cu ce există deja la ANR, să aflăm dacă au fost vreodată după 1989 la ANR sau într-o arhivă publică înainte de a intra în circuit privat și să fie făcute eforturi pentru recuperarea lor de către stat.

Răspunsul transmis de Alina Panico – Director PR Artmark.

Da, legea statuează ca documentele emise de stat și de autoritățile publice sunt proprietate publică. Și obligă ca documentele de arhivă aparținând autorităților și instituțiilor publice să fie transferate Arhivelor Naționale.Dar materialul de urmărire disciplinară de către o comisie de partid a unui membru de partid (iar nu de urmărire penală de către un procuror al Ministerului Public) nu este proprietate publică.

Partidele politice nu sunt și nu au fost de stat ori autorități publice, nici după Constituția din 1948, cii tot asociații de persoane, așadar particulare, chiar dacă vizând binele public (și înfăptuindu-l sau nu).

Artmark notifică de fiecare dată Arhivele Naționale când pune în vânzare prin licitație colecții de documente, iar Arhivele Naționale decid dacă doresc să manifeste preempțiunea statului asupra unor documente pe care le consideră valoroase.

Dacă Arhivele Naționale consideră valoros materialul de urmărire disciplinară a Anei Pauker de către partidul comunist, vor exercita preempțiunea statului cu privire la acest document, conform Legii Arhivelor Naționale.Vă stăm la dispoziție pentru alte detalii.