DJC Timiș reia proiectul „Serile patrimoniului” cu o temă dedicată „Seniorilor războiului în lumea dacică”

Direcţia Județeană pentru Cultură (DJC) Timiș reia joi, 31 martie, proiectul „Serile patrimoniului”, în Sala Studio a Casei Artelor, cu o temă dedicată „Seniorilor războiului în lumea dacică”.

„După o pauză mult prea lungă cauzată de pandemie, ne bucurăm să reluăm acest proiect care se bucură încă de la debutul său de interesul publicului. Ne propunem ca noua serie de evenimente să fie pe cât de interesantă, pe atât de tentantă, atât pentru specialişti, cât şi pentru publicul larg. Ca o noutate, de acum înainte vom transmite fiecare întâlnire şi live, pe pagina de Facebook a Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş. Facem acest lucru pentru că sunt foarte mulţi cei care ar dori să participe la evenimentele noastre, dar nu pot fi prezenţi fizic”, spune coordonatorul proiectului „Serile patrimoniului”, Victor Bunoiu, într-un comunicat.

Citește și Cinci cetăți dacice din Munții Orăștiei vor fi păzite de jandarmii montani

Tema de la sfârşitul lunii martie va fi prezentată de dr. Cătălin Borangic.

„Adesea citim despre daci şi Dacia texte şi lucrări lipsite de nuanţe, îngrijorător de pline de stereotipii rostogolite atât de mult, încât au devenit ele însele modele fizice şi morale. Este însă tot mai evident că istoria Daciei era mult mai dinamică şi mai plină de culoare. (…) este timpul să dărâmăm clişee şi imagini greşite sau răuvoitoare. Putem face aceasta împărţind ceea ce ştim fiecare despre regii, despre aristocraţii, războinicii, preoţii, zeii, cetăţile, armatele şi armele lor. Despre lumea lor, în definitiv, aşa cum a fost”, explică dr. Cătălin Borangic.