Documentarul „Brancusi, Les metamorphoses de la sculpture”, scris și realizat de Alain Fleischer, va fi proiectat, în versiune originală, în limba franceză (narator: Christian Gonon), pe 18 februarie, începând cu ora 18:30, în Sala Mare a Institutului Cultural Român.
Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR, la eveniment, dedicat Zilei Naționale Constantin Brâncuși, accesul publicului este liber.
Filmul reconstituie parcursul creativ al sculptorului român care s-a distanțat complet de canoanele epocii și a deschis calea spre abstracția tridimensională, propulsând sculptura în modernitate. Documentarul ne poartă și în România, pe urmele sculptorului, acolo unde operele sale monumentale continuă să sfideze timpul, explorează relația artistului cu avangarda începutului de secol XX, prieteniile sale cu figuri marcante precum Tristan Tzara, Ezra Pound, Fernand Leger, Marcel Duchamp și Man Ray, dar și modul în care Brâncuși a folosit fotografia și filmul pentru a-și documenta și pune în scenă propriile lucrări.
Produs în 2023 de Artline Films pentru ARTE France în coproducție cu Le Fresnoy – Studio national des Arts contemporains, Centre Pompidou, realizat cu sprijinul Centre national de cinema et de l’image și în colaborare cu ICR, documentarul este ultimul film realizat în Atelier Brancusi – element central al filmului – înaintea dezasamblării integrale a atelierului din fața Muzeului Național de Artă Modernă Georges Pompidou, în cadrul lucrărilor de renovare care vor dura până în 2030.
În 2024, în marja retrospectivei „Brancusi: L’art ne fait que commencer” de la Centre Pompidou (27 martie – 1 iulie 2024), o proiecție specială a avut loc în prezența președintelui Centre Pompidou, Laurent le Bon, a directorului ARTE France, Bruno Patino, și a directorului general Artline Films, Olivier Mille.
Ziua Națională Constantin Brâncuși este marcată în fiecare an la 19 februarie, ziua nașterii marelui sculptor român, această dată fiind un prilej de a sărbători nu doar ziua de naștere a marelui artist, ci și contribuția acestuia în sculptura modernă.