Doi activişti de mediu şi-au lipit mâinile de rama a două tablouri de Goya la Muzeul Prado

Doi activişti de mediu şi-au lipit mâinile, sâmbătă, de rama a două tablouri de Goya, la Muzeul Prado din Madrid, cu scopul de a denunţa inacţiunea autorităţilor faţă de încălzirea globală, scrie AFP care citează poliţia spaniolă.

Cei doi activişti nu au deteriorat picturile, ci au scris „+1,5°C” pe peretele dintre cele două tablouri, referire la obiectivul de încălzire stabilit de comunitatea internaţională. Ei au fost arestaţi, a spus poliţia.

Tablourile vizate au fost celebrele „La maja desnuda” şi „La maja vestida” de Francisco de Goya.

Această acţiune este „un semn de protest” în faţa „creşterii temperaturii globale, care va provoca un climat instabil cu consecinţe grave asupra întregii planete”, subliniază colectivul  Extinction Rebellion într-un comunicat de presă.

Cea mai recentă acţiune a activiştilor ecologişti a fost la Roma, la expoziţia Van Gogh. Militanţi din cadrul mişcării Ultima Generazione au aruncat cu supă de legume pe lucrarea „The Sower/ Semănătorul”, expusă la Palazzo Bonaparte. 

Miercuri, doi activişti de mediu au fost condamnaţi la două luni de închisoare, dintre care unul cu suspendare, pentru atacul asupra tabloului „Fata cu cercel de perlă” de Johannes Vermeer, expus în Regatul Ţărilor de Jos. 

La începutul lunii, alţi militanţi au aruncat cu supă de roşii pe geamul care protejează „Sunflowers” de Van Gogh la National Gallery din Londra şi alţii cu piure de cartofi pe geamul care proteja tabloul „Les Meules” de Claude Monet, în Germania.

Citește și Roma: Activişti de mediu au aruncat cu supă de legume pe un tablou de Van Gogh
Citește și Activişti ecologişti au aruncat cu piure de cartofi în tabloul “Les Meules” al lui Claude Monet
Citește și Activişti ecologişti au stropit cu supă de roşii o capodoperă a lui Vincent Van Gogh