Doi cercetători din Iași și Londra cer ștergerea Elenei Ceaușescu din bazele de date științifice

Distribuie

Chris Isloi, cercetător în neuroștiință și psihologie în Londra și Andrei Dumbravă, medic și lector la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, au cerut editurilor academice să elimine numele Elenei Ceaușescu din lucrări științifice și cărți publicate în mod fraudulos ca operă care îi aparține, informează The Guardian.

Elena Ceaușescu a fost celebrată de propaganda de stat sub regimul soțului ei ca cercetător în chimie de renume mondial, în ciuda faptului că nu avea calificări credibile. Cercetătorii spun că unele dintre lucrările ei sunt încă citate și accesate, în ciuda faptului că nu era capabilă să recunoască formulele de bază predate studenților din primul an la chimie.

Numele Elenei Ceaușescu, ca autor principal, apare în circa 20 de articole științifice şi cărţi publicate de edituri sau jurnale științifice internaționale. România nu i-a retras până azi teza de doctorat despre care se știa că nu ar fi avut cum să o scrie sau să o susțină întrucât îi lipseau cunoștințele elementare de chimie, scrie sursa citată.

Coautorul unor lucrări coordonate de Elena Ceaușescu între 1984 şi 1989, profesorul Mircea Teodorescu, de la Departamentul de Bioresurse şi Știința Polimerilor a Universității Politehnice Bucureşti, asistent universitar la laboratorul de cercetare a cauciucului la Institutul de Cercetări Chimice la data aceea, afirmă că ordinele comuniste cereau ca Elena Ceaușescu să apară ca autor principal inclusiv în proiectele de cercetare realizate în comun cu alte instituții.  

Profesorul Mircea Teodorescu e de părere că este o chestiune de „reparație morală” retragerea titlului de doctor şi a calității de autor principal al lucrărilor ce pot fi încă accesate în baze de date științifice.

Citește și Biografia Elenei Ceaușescu, în „Mic dicționar enciclopedic”, 1972

Elena Ceaușescu a fost membru al Academiei de Științe din New York (S.U.A., 1973), membru corespondent al Academiei din Atena (Grecia, 1976). Doctor Honoris Causa al Universității din Buenos Aires (Argentina, 1974), al Elena Ceaușescu a fost doctor onorific al mai multor universități și a fost membră a unor societăți academice din Statele Unite și țări din Asia, Europa și Africa.