Doi operatori de sateliţi fuzionează pentru a crea un gigant în domeniul internetului spațial

Operatorul francez de sateliţi Eutelsat a anunţat marţi că a semnat un protocol de acord în vederea unei fuziuni cu rivalul britanic OneWeb, o tranzacţie destinată creării unui gigant european în domeniul internetului spaţial capabil să concureze cu proiectul Starlink al miliardarului american Elon Musk, informează AFP.

Tranzacţia, care evaluează OneWeb la 3,4 miliarde de dolari, va fi structurată sub forma unui schimb de acţiuni. Acţionarii OneWeb vor primi 230 de milioane noi acţiuni Eutelsat, reprezentând 50% din acţiunile viitorului grup combinat care în anul fiscal 2022-2023 ar urma să realizeze venituri de 1,2 miliarde de euro şi un profit operaţional de 700 de milioane de euro, transmite Agerpres.

Eutelsat, care deţine deja 23% din titlurile OneWeb, are o flotă de 35 de sateliţi geostaţionari poziţionaţi la 36.000 de kilometri de Terra pentru servicii de Internet în bandă largă din spaţiu.

La rândul său, OneWeb a instalat deja 428 de sateliţi amplasaţi pe o orbită joasă, la o altitudine de câteva sute de kilometri, pentru a furniza Internet în bandă largă din spaţiu.

Citește și Primul satelit de comunicații din lume, lansat pe orbită cu 6 decenii în urmă. Galerie foto

Fuziunea dintre Eutelsat şi OneWeb va permite noului gigant european să concureze mai bine cu gigantul Starlink al miliardarului american Elon Musk, care a instalat deja mai mult de jumătate din constelaţia sa de 4.408 de sateliţi, sau cu viitoarea constelaţie de sateliţi Kuiper a lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon.

Pe lângă Eutelsat (22,9%), în acţionariatul OneWeb mai sunt prezenţi conglomeratul indian Bharti (30%), Guvernul britanic (17,6%), fondul japonez Softbank (17,6%) şi conglomeratul sud-coreen Hanwa (8,8%).

La rându său, Eutelsat este deţinut în proporţie de 20% de Bpifrance, banca publică de investiţii a statului francez, precum şi de Fonds stratégique de participations (FSP), deţinut de şapte asiguratori francezi, restul capitalului fiind flotant.

Cererea pentru lansări de satelit este aşteptată să crească după recentele sancţiuni care au vizat industria spaţială rusească, dar şi datorită faptului că noile constelaţii de sateliţi ar putea oferi o nouă modalitate de a oferi internet în bandă largă din spaţiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *