Domeniul regal Săvârșin se redeschide pentru public în 1 mai

Casa Ceaiului de pe domeniul regal Săvârșin va fi inaugurată duminică, 1 mai, odată cu redeschiderea Satului Regal pentru public. Evenimentul va avea loc de la ora 11.00, în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, şi a Principelui Radu şi va fi completat de un scurt concert al Filarmonicii din Arad. 

Lucrările de restaurare au avut loc începând din 5 iulie 2021, la Casa Ceaiului, iar acestea s-au încheiat la sfârșitul lunii noiembrie 2021, ulterior mai având loc lucrări de amenajare a interiorului.  

Casa Ceaiului este cea mai mare clădire din Satul Regal. Ridicată în secolul al XIX-lea, ea se află la stradă, în dreapta porților principale de intrare pe domeniu. Casa Ceaiului are o suprafață de 300 de metri pătrați, dintre care jumătate sunt alocați Sălii Ceaiului, unde vizitatorii domeniului pot servi cafea, ceai, răcoritoare, gustări şi prăjituri. Sala Ceaiului este şi un spațiu cultural şi educațional, găzduind expoziții, lecții deschise, reuniuni şi evenimente publice. 

Proiectul de restaurare a fost condus de arhitectul Tudor Emilian Cordoș, de la Alba Iulia, şi susținut de Fundația Colecția Familiei Regale a României, căreia Majestatea Sa Margareta i-a încredințat spre folosire clădirea. Lucrările de restaurare au fost realizate de o companie locală de meșteri constructori, cu sediul în satul Ilteu, din vecinătatea Săvârșinului.

Citește și Palatul Comisiei Europene a Dunării a obținut titlul Marca Patrimoniului European

Toate materialele originale care au putut fi recuperate au fost refolosite: bârne vechi de stejar, ţigle manufacturate în Imperiul Austro-Ungar, podele de ceramică şi de piatră, cărămizi. 

Odată cu deschiderea oficială, Parcul şi Satul Regal vor putea fi vizitate în fiecare săptămână, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 9.00 şi 18.00. 

Prețul unui bilet pentru vizitarea domeniului este de 30 de lei, iar elevii, studenții şi pensionarii beneficiază de reducere de 50%. Pentru grupuri turistice sau familii, vizitele pot fi programate telefonic (0743.183181) sau prin e-mail (contact@savarsinregal.ro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *