Dorinel Munteanu, „vânat” de Viorel Hizo la Călan, Vasile Stângă a abandonat fotbalul în urma unui meci disputat aici

Distribuie

Vasile Stângă (n. 21 ianuarie 1957, Hunedoara), handbalist care a  făcut parte din lotul echipei naționale de handbal a României, medaliată cu  bronz olimpic la Moscova 1980 și Los Angeles 1984 a fost atras din totdeauna de sport: atletism, volei, fotbal, până să se orienteze spre handbal, totul în urma unui meci disputat în orașul Călan.

„Eu, în liceu, jucam de toate. Eram polisportiv, cum s-ar spune. Făceam şi atletism, eram şi în echipa de volei a liceului, jucam şi fotbal. Cred că, în vremea aia, mai toată lumea făcea sport, iar pentru mine, în special, era o bucurie. Abia aşteptam recreaţiile, ca să fugim să ocupăm terenul de sport şi să ne jucăm alea 10 minute, până suna clopoţelul. Ce bătaie era pe terenul ăla! Fotbalul mi-a plăcut, dar m-am lăsat după prima partidă. Ştiţi de ce? Am jucat la Călan (n.r. – judeţul Hunedoara) un meci din Divizia C, toamna, pe o ploaie şi un noroi, pfuai de capul meu! Am zis că nu vreau aşa ceva şi de atunci nu m-am mai dus la fotbal”, a povestit Vasile Stângă pentru Adevărul.

Orientarea spre handbal s-a dovedit o alegere înțeleaptă. A fost multiplu campion al României în calitate de jucător și antrenor (de 10 ori): 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1987, 1988, 1989; medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice (de 2 ori): 1980 (Moscova), 1984 (Los Angeles); câștigător al Supercupei Mondiale (o dată): 1983; câștigător al Campionatelor Mondiale Universitare (de două ori): 1981, 1985; finalist în Liga Campionilor – 1989; câștigător al Cupei Spaniei – 1992; câștigător al Cupei Challenge (ca antrenor, o dată): 2006.

Dorinel Munteanu, „vânat” de Viorel Hizo la Călan

Fostul portar, mai târziu antrenor, Viorel Hizo a povestit în 2015 pentru Gazeta Sportului cum l-a adus la Sibiu, unde și-a început cariera de antrenor, pe fostul internațional Dorinel Munteanu.

„Nea Titi Ardeleanu a venit cu ideea să îl aducem pe Munteanu, pe care îl ştia de la «Luceafărul». Într-o dimineață ne-am trezit fără el. Ia-l de unde nu-i. Îl furaseră ăştia de la FC Olt, cu tot cu soţie. Eu am decis să-l fur înapoi. Oltul juca la Hunedoara şi jucătorii erau cazaţi la Călan. L-am trimis acolo în acţiune «comando» pe administratorul stadionului, Vilk, un tip foarte descurcăreţ. Avea misiunea să-l recupereze pe Dorinel, cum-necum. La Călan, Dorinel stătea într-o camera, chiar deasupra streaşinei de la scările de la intrare. Nu ştiu ce-a făcut Vilk al meu, ce «ambuscadă» a creat, cert e că a venit cu Dorinel înapoi în acea noapte. Film de acţiune, nu glumă”  a povestit Viorel Hizo pentru GSP.

La Sibiu, Dorinel Munteanu a activat între 1989-1991, de unde a fost transferat la FC Dinamo, mai apoi în Germania. În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate.

Citește și Istoria sportului în orașul Călan: Formația Metalosport (Victoria) Călan