Doru Ciucescu și Nicolae Manolescu, în cursa pentru președinția Uniunii Scriitorilor

Distribuie

Consiliului Național al Uniunii Scriitorilor din România a validat recent candidatura scriitorului Doru Ciucescu la funcția de președinte al Uniunii. Contrandidatul său va fi actuialul președinte, acad. Nicolae Manolescu. Alegerile vor fi organizate în perioada 15 martie-5 aprilie în fiecare filială a USR. 

„Această candidatură reprezintă o mare provocare, dar și o responsabilitate imensă pentru mine. Sunt conștient că este foarte puțin probabil să fiu ales în această onorantă funcție, dar mi-ar plăcea să cred că Proiectul de Conducere a Uniunii Scriitorilor, elaborat de mine, să rămână ca o tentativă de a atrage atenția la nivel național asupra unor propuneri, nu multe, de îmbunătățire a situației actuale a scriitorilor. Deviza proiectului este creșterea vizibilității și, implicit, a bunăstării scriitorilor nu atât prin critici de întâmpinare, ci printr-o mai bună punere în contact cu potențialii cititori și, implicit, cu potențialii cumpărători ai cărților lor”, a declarat Doru Ciucescu pentru Deșteptarea.

Între obiectivele propuse de Doru Ciucescu în proiectul de candidatură două sunt apreciate chiar de autor ca fiind mai importate: 

  • 1. Crearea unui post de televiziune al USR cu denumirea Televiziunea Scriitorilor și Cititorilor, la care fiecare scriitor să aibă posibilitatea să fie prezent o jumătate de oră, de cel puțin trei ori pe an (18 ore de emisie pe zi, cu 36 de scriitori pe zi, cu 1.080 de scriitori pe lună și 4.320 de scriitori în patru luni)
  • 2. La toate saloanele și târgurile de carte din țară, USR să aibă un stand, unde toți scriitorii doritori să aibă acces.”

Citește și Universitatea Ovidius îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa lui Nicolae Manolescu

Doru Ciucescu s-a născut pe 30 aprilie 1946, la Bacău. În perioada 1 octombrie 1964 – 31 mai 1965 a lucrat ca actor-mânuitor la Teatrul de păpuși “Licurici”, din Bacău. În 1970 a absolvit Facultatea de Metalurgie, din cadrul Institutului Politehnic, din București, unde în 1992 a obținut un doctorat în specialitate.

În perioada 1 august 1970 – 14 septembrie 1977 a lucrat ca inginer la Întreprinderea “Metalurgică”, din Bacău. Din 15 septembrie 1977 până pe 30 aprilie în 2011 a fost cadru didactic la Institutul de Învățământ Superior din Bacău, devenit după mai multe transformări, Universitatea “Vasile Alecsandri”, din Bacău, timp în care a parcurs toate treptele activității didactice (asistent, șef de lucrări, conferențiar și profesor universitar) și a publicat un total de 19 cărți de specialitate (2 cărți în inginerie industrială; 10 cărți în știința și ingineria materialelor; 3 cărți în managementul educațional; 1 carte în economie; 3 cărți în didactică). 

Doru Ciucescu a acordat asistență didactică în învățământul superior din Oran, trei ani, în perioada 1982-1985, și Casablanca, cinci ani, în perioadele 1994-1997 și 1998-2000.

Citește și Uniunea Scriitorilor are noi membri, validați în decembrie 2022

Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, (n. 27 noiembrie 1939, Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea) este un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române (din 2013). A activat și ca politician după Revoluția din 1989. Ambasador al României la UNESCO și președintele Uniunii Scriitorilor din România (pentru al doilea mandat). Manolescu este considerat, în general, ca unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii. În legislatura 1992-1996 a fost ales ca senator în județul Sibiu pe listele partidului OCL-(PAC).

Una dintre cărțile sale fundamentale este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. Este, de asemenea, directorul revistei România literară. În luna decembrie 2011, Senatul Universității din București l-a declarat Profesor emerit. Administrația prezidențială l-a decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român.