Două activiste ecologiste au aruncat cu supă de dovleac în Mona Lisa, la Luvru

Două activiste ecologiste au aruncat duminică cu supă de dovleac în Mona Lisa, protejată de un geam, la Paris, relatează BBC News şi AFP.

Pictura lui Leonardo da Vinci din secolul al XVI-lea, una dintre cele mai cunoscut opere de artă din lume, este găzduită la Luvru, la Paris.

Pictara este protejată de un geam antiglonţ şi cel mai probabil nu a fost deteriorată.

O înregistrare video surprinde două femei care cer dreptul la o ”alimentaţie sănătoasă şi durabilă” şi care deunţă faptul că ”sistemul nostru agricol este bolnav”.

La Paris au loc manifestaţii ale agricultorilor în ultimele zile, care cer ieftinirea carburanţilor şi o simplificare a reglementărilor.

Vineri ei au blocat principalele drumuri de acces de la periferia capitalei franceze.

Cele două ecologiste au aruncat duminică cu supă de dovleac în Gioconda, după ce în tablouri ale lui Van Gogh sa aruncat cu supă de mazăre şi de roşii, relatează AFP.

Această aruncare cu supă este prezentată drept ”lovitura de lansare a unei campanii de nesupunere civilă, care are o cerere clară, în beneficiul tuturor: securitatea socială a alimentaţiei durabile”.

Foarte rapid, muzeul a evacuat sala în care se află pictura şi a alansat o operaţiune de curăţare.

Citește și Oamenii de ştiinţă au detectat un compus chimic rar în stratul de vopsea al capodoperei „Mona Lisa”

Opera lui Leonardo da Vinci a fost vandalizată în mai multe rânduri.

Mona Lisa se află în spatele unui geam securizat de la începutul anilor ’50, când a fost degradată de către un vizitator care a aruncat cu acid în pictură.

În 2019, Muzeul Luvru a anunţat că a instalat un geam antiglonţsiste, agro mai transparent care să protejeze capodopera.

În 2022, un activist a aruncat cu tort în pictură şi a îndemnat omenirea ”să se gândească la Pământ”. ”Există oameni care sunt pe cale să distrugă Terra (…). Toţi artiştii, gândiţi-vă la Terra. De aceea am făcut asta. Gândiţi-vă la planetă”, a strigat el.

Pictura a fost furată de la Luvru în 1911, provocând o senzaţie internţaională.

Vincenzo Peruggia, un angajat al celui mai vizitat muzeu din lume, s-a ascuns peste noapte într-un dulap pentru a o lua.

Pictura a fost recuperată doi ani mai târziu, când acesta a încercat să o vândă unui anticar din Florenţa.