Două manuscrise ale lui Charles Darwin, estimate la câteva milioane de lire sterline, au fost considerate furate din Biblioteca Universității Cambridge după ce au dispărut timp de două decenii, scrie The Guardian.
Dispariția a determinat un apel la nivel mondial cu ajutorul poliției locale şi al Interpolului. Acum, într-o întorsătură neobișnuită, jurnalele – dintre care unul conține Schița Arborului Vieții din 1837 a lui Darwin – au fost returnate anonim într-o pungă de cadou roz, cu o notă dactilografiată pe un plic care urează bibliotecarului „Paște fericit!”.
Geanta a fost lăsată într-o zonă publică a bibliotecii, în afara biroului bibliotecarului, la etajul patru al clădirii de 17 etaje, pe 9 martie, zonă neacoperită de camerele de supraveghere. Cine a lăsat-o acolo şi unde a fost până acum rămâne un mister.
Dr. Jessica Gardner, care a devenit director al bibliotecii în 2017 şi care a raportat furtul caietelor la poliţie, şi-a descris bucuria „imensă”. „Sentimentul meu de uşurare faţă de întoarcerea în siguranţă a caietelor este profund şi aproape imposibil de exprimat în mod adecvat”, a spus ea. „Am avut inima frântă când am auzit că au dispărut”.
Citește și O carte apărută în Franța pretinde că poate dovedi existența lui Dumnezeu cu argumente științifice
În 2001, jurnalele, care reprezintă unele dintre primele referinţe ale lui Darwin cu privire la teoria sa radicală a evoluţiei prin selecţie naturală, au fost iniţial considerate dispărute. Au fost scoase din depozit pentru a fi fotografiate, iar acţiunea a fost considerată finalizată în noiembrie 2000. Dar în timpul unei verificări de rutină ulterioare, în ianuarie 2001, s-a constatat că nu fuseseră returnate la locul lor. La acea vreme, personalul a crezut că ar fi fost depozitate greşit.
S-a spus că manuscrisele sunt în stare bună şi fără semne evidente de manipulare semnificativă sau deteriorări suferite în anii cât au fost dispărute. Au fost împachetate împreună cu folie alimentară în cutia lor de arhivă. Un plic maro simplu purta mesajul tipărit „Bibliotecar/ Paşte Fericit/ X”.
Caietele vor fi expuse public din iulie, ca parte a expoziţiei „Darwin in conversation”.