Cercetătorii din Australia au identificat fosilele a doi dinozauri de pradă gigantici, care împărțeau același ecosistem, provocând teoriile existente cu privire la modul în care funcționau ecosistemele în Australia de acum 120 de milioane de ani, transmite Live Science.
Unul dintre dinozauri este cel mai vechi megaraptor descoperit vreodată. Megaraptora este o clasă de dinozauri de pradă din perioada Cretacicului (între acum 145 de milioane și 66 de milioane de ani) care populau ecosistemele din Australia și America de Sud, unite pe atunci între ele prin masa continentală antarctică în cadrul supercontinentului sudic Gondwana.
Coordonatorul studiului despre această descoperire, Jake Kotevski, cercetător doctoral în paleontologie la Museums Victoria Research Institute și la Monash University din Australia, i-a descris pe megaraptori drept ‘prădători cu mâinile’ pentru că aceștia avea membrele superioare dotate cu musculatură puternică și gheare lungi și curbate pentru prinderea prăzii. Aceste animale prindeau prada cu membrele superioare și o ‘îmbrățișau’ până la moarte, conform lui Kotevski.
Fosilele descoperite de Kotevski și de colegii săi făceau parte dintr-o specie necunoscută de megaraptori de acum 120 de milioane de ani, ce avea 6 până la 7 metri lungime, fiind astfel unii dintre cei mai mari dinozauri bipezi carnivori (teropode) descoperiți vreodată în Australia. Aceste fosile sunt mai vechi cu aproximativ 30 de milioane de ani decât cele mai vechi fosile de megaraptori descoperite în America de Sud.
În studiul publicat la 19 februarie în Journal of Vertebrate Paleontology, cercetătorii precizează că au identificat fosile ce provin și de la un alt grup mare de dinozauri de pradă, denumit Carcharodontosauria, dinozauri care populau America de Sud, dar nu au fost niciodată descoperiți în Australia.
Aceste fosile de carcharodontosaur sugerează faptul că în Australia acești dinozauri creșteau până la lungimea de 4 metri – semnificativ mai mică decât a celor din America de Sud unde au fost descoperite specimene de până la 13 metri lungime.
Cu alte cuvinte, locurile ocupate în lanțul trofic de aceste două specii de dinozauri de pradă par să fie inversate în Australia, unde megaraptorii se aflau în capătul lanțului trofic, iar carcharodontosaurii erau prădătorii de ordin secund, mai mici, din ecosistem. Astfel, ecosistemul cretacic australian este unic prin dinamica inversată la vârful său, conform unui comunicat dat publicității de Museums Victoria.
Noile fosile au fost descoperite într-un sit care se afla în urma cu milioane de ani pe malul unui fluviu similar Gangelor sau Amazonului din prezent. Sudul Australiei era atât de aproape de Polul Sud încât se afla în interiorul Cercului Antarctic în Cretacic, deși regiunea era cu mult mai caldă decât în prezent.
Fosilele celor doi dinozauri de pradă au fost descoperite în formația de stânci Strzelecki de pe coasta statului australian Victoria între 1988 și 2022 și au fost identificate și catalogate recent cu ajutorul tehnologiei de imagistică 3D.
Conform analizei fosilelor, cei doi dinozauri de pradă împărțeau același ecosistem din apropierea râului ce străbătea o lungă vale de rift creată în timp ce continentul Australian se desprindea de Tasmania și de Antarctica.
‘În Cercul Antarctic, se presupune că pe teritoriul statului Victoria în perioada Cretacicului existau perioadele lungi de zi și noapte așa cum sunt la polii planetei în prezent. Păduri dese însoțeau cursul acestui râu rapid, unde numeroși dinozauri de mici dimensiuni trăiau într-un ecosistem dominat de megaraptorul nostru’ a mai susținut Kotevski.
De asemenea, descoperirea acestor fosile de dinozauri de pradă confirmă ipoteza că aceste animale străbăteau Antarctica între America de Sud și Australia în perioada Cretacicului.