Două schelete de dinozaur vor fi scoase la licitaţie la New York

Două schelete de dinozauri reconstruite, o reptilă zburătoare şi o specie asociată cu legendarul monstru din Loch Ness, vor fi scoase în curând la licitaţie de Sotheby’s la New York, informează AFP.

Denumit „Nessie”, după faimoasa fiară din lacul scoţian, specimenul rar de plesiozaur, o reptilă marină, este estimat între 600.000 şi 800.000 de dolari. Acesta a fost vândut cu 456.000 de euro la casa Sotheby’s din Paris în 2010.

La vremea respectivă, provenea din fosta colecţie a unui muzeu privat german, potrivit catalogului casei de licitaţii.

Descoperit în cariera Blockley din Gloucestershire în 1990, scheletul este „complet în proporţie de aproximativ 75%”, un nivel „excepţional”, potrivit Cassandrei Hotton, şefa departamentului de ştiinţă şi cultură populară de la Sotheby’s. Acesta datează din perioada Jurasicului inferior, în urmă cu aproximativ 190 de milioane de ani.

Cu gâtul său alungit, plesiosaurul a fost asociat în cultura contemporană cu monstrul din Loch Ness, creatura legendară din folclorul scoţian, deşi această teorie a fost respinsă de oamenii de ştiinţă.

Citește și Schelete descoperite în situl arheologic Pompeii, victime ale erupţiei vulcanului Vezuviu în anul 79 d. Hr. 

Acesta va fi scos la licitaţie pe 26 iulie, la New York, în cadrul unei sesiuni de vânzări speciale de „Istorie naturală”, potrivit Sotheby’s, alături de un schelet de pteranodon, o reptilă zburătoare cu o anvergură a aripilor de 6 metri, estimat între 4 şi 6 milioane de dolari. Descoperit în Kansas, în Statele Unite, „Horus” este prezentat cu aripile desfăcute „şi aproape toate oasele fosile originale au fost restaurate”, precizează casa de licitaţii.

Totuşi, aceasta precizează că craniul a fost reconstruit cu ajutorul unei tehnici de „restaurare 3D” şi că „oasele care nu au fost găsite la locul săpăturilor au fost înlocuite cu elemente imprimate 3D de înaltă rezoluţie”.

Fosilele de animale preistorice sunt acum în mod regulat vedetele licitaţiilor. Valoarea record aparţine unui tyrannosaurus rex, vândut în 2020 pentru 31,8 milioane de dolari.