Două teatre de operă din Ucraina, recompensate la International Opera Awards

Două teatre de operă ucrainene au fost recmpensate anul acesta, la International Opera Awards, pentru curaj şi virtuozitate pe fondul întreruperilor de curent şi al bombardamentelor pe teritoriul ţării lor, permiţând publicului să uite, chiar dacă doar pentru câteva ore, de războiul de afară, scrie Reuters.

Drept recunoaştere pentru „munca remarcabilă în circumstanţe dificile”, teatrele de operă din oraşele ucrainene Lviv şi Odesa au câştigat împreună premiul „Compania Anului” la ceremonia de decernare a Premiilor Internaţionale de Operă, care a avut loc luni la Teatro Real din Madrid.

„Am venit din oraşe în care străzile sunt întunecate, dar sufletele noastre sunt pline de lumină… Muzica noastră acum se aude cu generatoare peste tot, dar este muzica supravieţuirii noastre, a vieţii noastre”, a spus Oksana Taranenko, regizor de scenă de la Opera Naţională Odesa, în calitate de reprezentant al celor două companii care a fost primită cu ovaţii.

Ambele teatre au reluat spectacolele după ce au fost forţate să le suspende atunci când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie. Juriul a apreciat „curajul şi rezistenţa pentru a continua să joace în ciuda pericolelor provocate de război”.

Citește și Una dintre cele mai valoroase artefacte din lume a dispărut de la un muzeu din Ucraina

Tenorul Pene Pati din Samoa a câştigat premiul cititorilor revistei Opera, singurul ales prin vot popular în locul unui juriu.

Italianul Daniele Rustioni a câştigat premiul pentru „Dirijorul anului”, iar cântăreaţa britanică Nardus Williams a fost desemnată „Rising Star”. Soprana Sabine Devieilhe şi baritonul Stephane Degout, ambii francezi, au câştigat cântăreţul feminin şi, respectiv, cântăreţul masculin.

Evenimentul de luni, găzduit de prezentatorul BBC Petroc Trelawny, a reprezentat prima dată când ceremonia a avut loc în afara Londrei şi revenirea la spectacole live după întreruperile pandemiei.

Spectatorii de la Teatro Real din secolul al XIX-lea, a cărui companie a câştigat cel mai mare premiu anul trecut, au ascultat arii în interpretarea orchestrei şi a corului local. 

În semn de omagiu adus oraşului gazdă, Mozart, Verdi şi Puccini au fost însoţiţi de fragmente de operă zarzuela, un gen de teatru muzical născut la Madrid care combină elemente din muzica populară şi dans tradiţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *