Lidia Dobrei, de profesie medic, a fost diagnosticată cu COVID-19. La începutul lunii aprilie a vorbit despre starea ei de sănătate pe pagina sa de Facebook și i-a îndemnat pe toți prietenii de pe rețeaua de socializare să respecte normele de protecție.
„Dragi prieteni. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru evoluția buna a stării de sănătate a mea și a soțului meu. Mulțumesc vouă tuturor pentru sutele de mesaje trimise zilnic și toate rugăciunile și gândurile voastre bune. Am fost întrebată cum am am luat boala? Zilnic aveam la radiologie cazuri foarte grave, pe care cu un infirmier le luam in brațe și le așezam pe scaun pentru a putea fi examinate. E riscul meseriei, indiferent de protecțìe. Boala e reală, respectați cât puteți normele de protecție și Bunul Dumnezeu să va păzească. Tratamentul e dur., dar Dumnezeu e bun cu noi. Fiți binecuvântați cu sănătate și o viață fără probleme. Va mulțumim”, a scris dr. Lidia Dobrei pe 2 aprilie.
Lidia Dobrei s-a născut la 12 ianuarie 1954 în localitatea Roşia Nouă, judeţul Arad, a absolvit Facultatea de Medicină Generală Timişoara în 1980, în 2003 a devenit doctor în ştiinţe medicale. A fost o perioadă îndelungată medic primar radiolog la Centrul de Sănătate din Călan. Stagiatura a efectuat-o la Spitalul Municipal Hunedoara, între 1984-1986 fiind şi medic secundar radiolog la Spitalul Fundeni din Bucureşti.
Între 1988-2008 a efectuat numeroase cursuri de specializare în radiologie, în metode de diagnosticare şi ultrasonografie generală. A făcut stagii de documentare doctorat în San Francisco, Seatle, Portland, Ohio – SUA şi Berlin – Germania.
A fost preşedinta Asociaţiei Umanitare „Monyque şi Evelynne” din Călan, membră a Societăţii Naţionale şi Internaţionale a Medicilor Creştini şi preşedinta Filialei Călan a Crucii Roşii.
Citește și Cine sunt cei nouă cetățeni de onoare ai orașului Călan
Asociaţia Umanitară „Monyque şi Evelynne” s-a înfiinţat în anul 1992 şi sub directa îndrumare a Lidiei Dobrei s-a ocupat de primirea, depozitarea şi distribuirea gratuită de medicamente, materiale şi aparatură medicală tuturor persoanelor fizice şi juridice care au nevoie de acestea.
Timp de trei decenii, asociaţia a desfăşurat o activitate laborioasă şi a ajutat spitalele din Călan, Petroşani, Haţeg, Orăştie, Hunedoara şi Deva, căminele de bătrâni din Brănişca şi Geoagiu, ONG-uri, precum şi mii de bolnavi, conform evidenţelor asociaţiei.
În 2004 dr. Lidia Dobrei a devenit consilier judeţean şi a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, culte, cultură, sport, tineret, probleme de sănătate, protecţie socială, ale familiei şi copilului, precum şi de legătură cu ONG-urile, calitate în care s-a implicat într-o serie de activităţi care au contribuit la îmbunătăţirea imaginii consiliului judeţean şi rezolvarea unor probleme ale sistemului sanitar judeţean.
Pentru întreaga sa activitate în slujba oamenilor, a comunităţii hunedorene, Consiliul Judeţean Hunedoara i-a acordat în 2010 medicului Lidia Dobrei titlul de „Consilier de onoare” al judeţului Hunedoara. A fost totodată cetățean de onoare al orașului Călan.
Apreciată în comunitatea locală, de colegii de breaslă și nu numai
„Aș vrea întâi să spun că noi ne bucurăm aici de unele avantaje în comparație cu alte unități sanitare. Și vreau să remarc aportul doamnei dr. Lidia Dobrei, medic șef în aprovizionarea cantitativă, calitativă și diversificată cu medicamente (este vorba de medicamente de ultimă apariție), în aprovizionarea cu substanțe pentru investigații paraclinice, cât și aportul administrativ al domniei sale în verificarea termenelor de garanție și eliberarea medicamentelor, după o strictă evidență. Calmul, liniștea, răbdarea, dovedite de dr. Dobrei, atât de necesare în crearea atmosferei de lucru – sunt calități ale unui bun conducător, gata oricând să-și ajute semenii”, afirma medicul Nicolae Bărănescu în 1992, citat de presa locală (Cuvântul Liber).
Tot atunci, cu privire la obstacolele pe care le întâmpină Spitalul Călan, dr. Lidia Dobrei afirma:
„La Spitalul Călan s-a desființat linia de gardă. Printr-o dispoziție venită de la Ministerul Sănătății, s-a cerut reducerea numărului de gărzi pe județul Hunedoara. În urma unei astfel de solicitări, Călanul a rămas fără servicii servicii de gardă, în ciuda faptului că asigurăm asistență medicală pentru peste 20 000 de locuitor. Ca o consecință imediată, au apărut nemulțumirile populației. Cadrele medii – care sunt nevoite să acorde primul ajutor în caz de urgență, să decidă gravitatea cazului și trimiterea. la spitalul din Hunedoara – sunt uneori jignite, agresate…
Apoi, medicamente pentru diabetici nu primim. Suntem în imposibilitatea de a efectua un tratament corect bolnavilor cu astfel de afecțiuni. Sta are nici Centrofarmul. Ar trebui ca cineva să se zbată pentru procurarea de antidiabetice orale. Facem chiar un apel la forurile în drept să ne ajute, considerând că este mult mai costisitor tratamentul complicațiilor acestei boli, decât prevenirea ei corectă. Diabeticii, care trebuie să facă tratament toată viața, nu au de unde-și procura medicamente.”
Citește și Emil Rațiu, medicul uzinei Călan, condamnat la moarte prin spânzurare în urma Dictatului de la Viena, ucis prin împușcare în comunism
În același cotidian, în 1993, Angelica Floare o descria astfel: „În orașul Călan, o femeie delicată, cu totul deosebită, puternică prin voința ei, luptă zi de zi, încercând să alunge răul de acolo de unde acesta se găsește. Este dna dr. Lidia Dobrei. Doamna doctor vorbește adesea despre copiii orfani sau proveniți din familii sărace, de care se îngrijește cu dragoste, ajutată fiind de soț. Ascultând-o, înțeleg că aceasta simte din plin bucuria de a dărui BUCURIE.”
Cu altă ocazia, Cuvântul Liber informa despre activitatea dr. Lidia Dobrei și implicarea ei civică.
„Lidia Dobrei a plecat din Marmagne (Franța), spre orașul Călan, cu un convoi umanitar pentru aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare al societății caritabile „Monique și Evelynne”. Convoiul este condus de pastorul Victor Rodriguez și de farmacista Evelynne Rodriguez”, sta scris pe prima pagină.
Tot datorită dr. Lidia Dobrei, în 1993 s-a realizat înfrățirea Liceului din Călan cu Liceul din Lormont (Franța), elevii celor două instituții urmând ulterior să se viziteze reciproc de mai multe ori.
Citește și Țăranii din UAT Călan, în sprijinul francezilor cu donații după Războiul franco-prusac
„În perioada 7-14 aprilie a.c., un grup de locuitori ai orașului Călan (41 persoane) – printre, care oficialități ale urbei, elevi și profesori – au vizitat localități rurale și urbane din Franța, între care orașele Bordeaux și Lormont din Departamentul Girone. Scopul: înfrățirea Liceului industrial din Călan cu liceul din orașul Lormont. Au avut loc întâlniri cu diferite oficialități din zonă, în vederea stabilirii unor contacte economice cu folos pentru Călan. Grupul a fost condus de dna dr. Lidia Dobrei, director al policlinicii”, nota presa locală.
Cuvinte de laudă la adresa doctorului Lidia Dobrei a avut și Emilia Frențoni, la finalul anului 1997, descriind anul care tocmai se închiea: „A fost o activitate intensă, consultații multe, cazuri rezolvate cu competență și profesionalism de medicul cu care lucrez, dr Lidia Dobrei.”
Medicul radiolog Lidia Dobrei era internată în spital de la începutul lunii aprilie, având diagnosticul COVID-19. Virus pe care l-a luat de la pacienții săi, cum chiar ea mărturisea.