Dr. Sen Alexandru: pedagog, psiholog si scriitor

Distribuie

Dr. Sen Alexandru s-a născut la 6 iulie 1924, în orașul Ploiești. A urmat cursurile Universității din Bucureşti, pe care a absolvit-o ca diplomat universitar în specialitatea pedagogie-psihologie în anul 1950, cu Diploma de stat de merit. Aceeași universitate i-a acordat în 1973 titlul de Doctor pentru teza de doctorat cu titlul “Funcția terapeutică a actului educațional”.

A lucrat ca preparator (1949) şi ca asistent universitar (1949-1952) la Facultatea de Pedagogie-Psihologie a Universității din Bucureşti, mai apoi preparator(1953-1954) la Institutul de Fiziologie Normală şi Pedagogică (secția de Psihologie) şi cercetător științific (1954-1958), la Institutul de Psihologie al Academiei Române (colectivul de psihopatologie şi sectorul de psihologie defectologică), îndeplinind şi funcția de secretar de redacție al ”Revistei de Psihologie”.

În 1960 a fost numit psiholog la Spitalul de Psihiatrie, Neurologie şi Neurochirurgie “Dr. Gh. Marinescu” (actual “Dr. Alexandru Obregia”), psiholog principal (1965), psiholog coordonator(1976-1990). A înființat Laboratorul de psihologie clinică al spitalului. Timp de peste 30 de ani a desfășurat o muncă de pionierat în domeniul psihologiei clinice, generații întregi de psihologi clinicieni datorându-i formarea profesională.

Citește și Arhivele Naționale prezintă activitatea doamnelor din Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române

Începând cu 1975, a organizat şi colectivul de recuperare a limbajului în cadrul Secției de Recuperare a Clinicii de neurochirurgie. A colaborat pe parcursul a două decenii la activitatea Centrului de specializare şi perfecționare a personalului superior sanitar.

Volume și studii publicate (selectiv)
  • Elemente de neuropsihologie (în colaborare cu M. I. Botez şi I. Dobrota, Ed. Ştiinţifică,1971)
  • Laboratorul de psihologie clinică (Ed. Ştiinţifică, 1975)
  • Educație şi terapie (Ed. Didactică şi Pedagogică, 1978)
  • Neurologia (sub redacția M. Caragea, capitolul “Terapia psihică a integrării”, Ed. Academiei, 1981)
  • Arta memoriei (Ed. Sigma, ediția I, 1992,ed. a II-a, 1997)
  • Psihologia clinică în viziunea practicianului” (Ed. Dual Tech,2007).

A contribuit, singur sau în colaborare, cu cercetări şi studii la publicații de specialitate din țară şi străinătate: Revista de Psihologie, Neurologia, Psihiatria, Neurochirurgia, Revue Roumaine des Sciences Sociales-Serie Psychologie, Neurology, Psychosomatic Medicine, Archiv fur Psichiatrieund Nervenkrankleit, Revue Roumaine de Neurologie et Psychiatrie, Studii şi Cercetari de Neurologie ș.a.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor, fiind cunoscut ca autor al unor cărţi de literatură pentru copii şi tineret.

Dr. Sen Alexandru s-a stins din viață pe 25 februarie 2010