Dragoș Buhagiar, noul președinte al UNITER

Dragoș Buhagiar, scenograf de teatru și film, este noul președinte al UNITER. Acesta a fost ales în urma votului unanim al Adunării Generale a UNITER.

„Dragoș Buhagiar pășește de astăzi pe urmele marelui Ion Caramitru și sunt sigur că se va ridica la înălțimea misiunii sale. Este un scenograf cu o experiență bogată în teatru, film și televiziune, activitatea domniei sale fiind apreciată și premiată în numeroase rânduri. Începând cu toamna anului 2019 este angajat al Operei Naționale Române din Timișoara, în funcția de scenograf, și cred că va reuși acum, din noua poziție, să ajute la bunul mers al Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Îi doresc mult succes și cât mai multe realizări profesionale”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Născut la data de 19 august 1965, la Brăila, a absolvit Academia de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, promoția 1992 și este doctorand al Universității Lucian Blaga din Sibiu. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1995 si al UNITER din 1993, a realizat scenografia pentru numeroase spectacole ale Teatrului Bulandra, Teatrul Național I. L. Caragiale din București, Teatrul Odeon, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul de Comedie, Teatrul din Brașov, Teatrul Maria Filotti din Brăila, Teatrul Național Mihai Eminescu Timișoara, Opera Națională Română din Timișoara.

Citește și ”Brâncuși, dragostea mea!” – spectacol multimedia dedicat marelui sculptor, la Teatrul Dramaturgilor Români

A colaborat cu regizori români apreciați așa cum sunt Ion Caramitru, Silviu Purcarete, Alexandru Tocilescu, Horațiu Mălăiele, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Alexandru Dabija,Răzvan Mazilu, Felix Alexa, Radu Afrim, Gábor Tompa etc. Are o activitate bogată în domeniul publicității și a folosit în teatru experiența dobândită astfel. Între 1997 și 1999, Dragoș Buhagiar a predat în cadrul departamentului de scenografie la Academia de Teatru si Film (actual UNATC).
______
UNITER – Uniunea Teatrală din România este o organizaţie profesională, apolitică, neguvernamentală şi nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului, în anul 1990. Asociația este angajată în susţinerea şi dezvoltarea teatrului românesc, în valorificarea patrimoniului cultural naţional şi universal, prin programele şi proiectele de interes național și internațional derulate anual.
Gala Premiilor UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale sale, inițiat și coordonat de Ion Caramitru, care se desfășoară anual, începând din 1991. Distincțiile Uniunii se acordă pentru fiecare an calendaristic încheiat, iar decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecție.