„E pericoloso sporgersi”, de Nae Caranfil, unul dintre cele mai bune filme româneşti, din nou în cinema

„E pericoloso sporgersi”, filmul de debut al regizorului Nae Caranfil, intră din nou în cinematografele din toată ţara, la 30 de ani de la premieră.

O comedie de dragoste lansată în secţiunea Quinzaine des réalisateurs la Festivalul de Film de la Cannes din 1993, „E pericoloso sporgersi” va putea fi urmărit pe marele ecran în variantă restaurată digital începând cu 19 mai.

Cu o structură inovatoare pentru cinematografia română din acel moment şi cu interpretări remarcabile ale unor actori precum Marius Stănescu, Natalie Bonifay sau Florin Călinescu, filmul îşi păstrează şi astăzi prospeţimea şi umorul. „E pericoloso sporgersi” este distribuit de Transilvania Film.

„Nae Caranfil a apărut ca o tornadă, ca o promisiune a unui nou val care n-avea să se concretizeze decât mulţi ani mai târziu. E pericoloso sporgersi se întorcea şi el în România lui Ceauşescu, dar o făcea cu tandreţe şi sprijinindu-se pe o poveste solidă, trecută prin filtrul unei experienţe personale, în care elementele de recuzită predecembristă sunt folosite cu maximum de efect”, spunea Mihai Chirilov, Re:Publik, mai 2005. 

Citește și Istoria Cinematografiei: Evoluția și impactul filmului asupra societății

Filmul, care a deschis o nouă epocă în cinematografia autohtonă, este compus din trei părţi care narează aceeaşi poveste din punctul de vedere a trei personaje diferite: o studentă, un soldat şi un actor de teatru. Acţiunea se petrece într-un oraş de provincie din România la începutul anilor ’80. Destinele celor trei se lovesc, schimbând ideile fiecăruia despre carieră, politică şi dragoste.

Din distribuţia filmului mai fac parte actorii George Alexandru, Marius Florea Vizante sau Magda Catone. Regia şi scenariul sunt semnate de Nae Caranfil.

„E pericoloso sporgersi” a câştigat Premiul criticii la Festivalul Internaţional de Film de la Montpellier, Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Bratislava sau Premiul special al juriului la Festivalul de Film de la La Baule.