Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, “Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, a operei “La foresta d’Hermanstad” (Pădurea Sibiului). Opera compusă în 1812 de unul din cei mai mari compozitori napoletani, Valentino Fioravanti, este unica creație operistică a cărei acțiune se petrece într-un oraș de pe actualul teritoriu al României.
“Ramificări” pornește de la pădurea din opera lui Fioravanti și îndeamnă ascultătorii să își îndrepte fiecare ramură, fiecare drum, spre cel mai important mesaj în această perioadă – cel al păcii.
În deschidere, ansamblul Musica Ricercata interpretează o piesă-simbol, “Fôrets paisibles; Danse de grand calumet de la paix” (Păduri liniștite; dansul Marii Pipe a Păcii) ce este inspirată din tratatul de pace semnat în 1725 între amerindieni și Chicago. Piesa centrală este lucrarea care dă și numele acestei ediții, Ramifications, compusă de transilvăneanul György Ligeti, compozitorul de la care și provine numele festivalului.
În următoarele zile urmează mai multe recitaluri, concerte, discuții cu publicul și ateliere pentru cei mici. Iar în închidere, festivalul va fi culminat de un proiect extraordinar, ce reunește într-un mod fascinant peste 120 de muzicieni din Ucraina, Moldova, România și alte țări din Uniunea Europeană, pentru a interpreta cea mai puternică compoziție ce deține un mesaj pacifist: Simfonia nr.9 “Oda bucuriei” a lui Beethoven, precum și un fragment din opera “La foresta d’Hermanstad”.
Citește și Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a bătut toate recordurile în 2022
Acest concert va avea loc în Piața Mare din Sibiu, în data de 1 August. Concertul reprezintă o pregătire pentru viitoarea punere în scenă completă a titlului, “La foresta d’Hermanstad”, această lucrare fiind o demonstrație a europenismului de secole al Sibiului, recunoscut inclusiv în cealaltă parte a continentului, în Italia.
În cadrul festivalului, se vor realiza și donații pentru refugiații din Ucraina, către ONG-ul partener: Crucea Roșie Română. Donațiile se pot face prin SMS la 8825 cu textul festival, suma alocată cauzei fiind de 2 Euro/SMS, sau online pe www.crucearosie.ro. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului, iar pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA. Campania este realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile şi Vodafone Romania.
Citește și Primul Muzeu Digital al Romanului Românesc a ajuns la peste 1.400 volume digitizate
Personalități de prim rang din întreg spectrul cultural românesc și internațional, precum Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, Emil Hurezeanu, Radu Vancu, Matei Ioachimescu, Sayaka Shoji (care va susține un recital extraordinar pe vioara Stradivarius cumpărată de Napoleon pentru Madame Recamier), Kalevi Aho (cel mai important compozitor contemporan finlandez), Götz Teutsch (sibianul care a fost timp de 3 decenii solo-violoncelist al celei mai mari orchestre din lume, Berliner Philharmoniker), vor fi prezente și vor susține evenimentele extraordinare din cadrul festivalului.