Editorii şi librarii dau în judecată statul Texas pentru interzicerea unor cărţi în şcolile publice

Mai mulţi librari, autori şi edituri s-au unit şi au dat în judecată statul Texas, încercând să blocheze o nouă lege care ar interzice în şcolile publice cărţile cu conţinut „explicit sexual”, relatează Reuters.

Legea, care a fost adoptată în luna mai de Congresul local controlat de republicani şi care urmează să intre în vigoare în septembrie, impune librăriilor să clasifice cărţile în funcţie de referinţele lor la sex şi împuterniceşte Agenţia pentru Educaţie din Texas să revizuiască aceste clasificări.

Vânzătorilor care nu aplică această regulă li se va interzice să mai vândă cărţi în şcolile din Texas.

Orice carte clasificată ca având conţinut sexual explicit nu poate fi vândută şcolilor publice şi trebuie retrasă din biblioteci.

Legea este una dintre mai multe legi adoptate în statele controlate de republicani care încearcă să restricţioneze cărţile despre care conservatorii spun că au un conţinut nepotrivit pentru vârsta copiilor, pe teme precum sexul, problemele LGBTQ şi rasă. Criticii susţin că interdicţiile sunt prea subiective şi reprezintă o cenzură politică.

Noul proces, intentat marţi la tribunalul federal din Austin, afirmă că legislaţia „îi obligă pe reclamanţi să exprime opiniile guvernului, chiar dacă nu sunt de acord cu ele”, încălcând astfel principiul libertăţii de exprimare prevăzut de Primul Amendament al Constituţiei americane.

Citește și Texas: Proces împotriva Google pentru colectare de date biometrice fără un acord corespunzător

Standardele pentru ceea ce constituie material „explicit” sunt, de asemenea, neconstituţional de vagi, potrivit plângerii. „După cum ne arată istoria şi precedente cazuri judecate de Curtea Supremă a SUA, guvernul nu ar trebui să dicteze ce este permis pe piaţa ideilor”, se arată în plângere.

Guvernatorul republican Greg Abbott a afirmat că legea texană îi protejează pe copii, declarând, atunci când a promulgat-o, în iunie, că aceasta „scoate acest gunoi din şcolile noastre”.

În luna mai, asociaţia de scriitori PEN America şi alţii au dat în judecată un district şcolar din Florida pentru că a interzis cărţi care tratează probleme legate de LGBTQ şi de rasă.

Un alt proces din Arkansas vizează o lege care obligă bibliotecile şi librăriile să plaseze într-o zonă separată orice material care ar putea fi „dăunător” pentru minori.

Asociaţia Americană a Bibliotecilor a raportat că anul trecut au fost 1.269 de cereri de cenzurare a cărţilor şi resurselor bibliotecilor, cea mai mare cifră de când organizaţia a început să urmărească astfel de date, în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *