Editura rusă Prosveșcenie, obligată să șteargă din manualele școlare pasaje despre Ucraina

Conducerea editurii ruse Prosveșcenie, care publică manuale școlare, a organizat o reuniune în care le-a cerut angajaților să scoată din manualele de istorie lucruri considerate ”nepotrivite” despre Ucraina, după ce a exercitat presiuni tot mai mari asupra acestora, în urma invaziei Ucrainei, scrie publicația Mediazona, blocată de Kremlin, informează Le Figaro.

Încă de la începutul invaziei Ucrainei, angajații editurii au fost îndemnați să reducă la minimum evocările Ucrainei, un lucru pe care autorii şi editorii au început să-l facă încă de la prima invazie a Ucrainei, în 2014. Acestora li s-a recomandat deja să scoată steagul ucrainean din pasaje în care se evocă, în manualele școlare, heralidica steagurilor naționale.

Această ştergere a Ucrainei şi a menţionării capitalei ucrainene Kiev din manuale de istorie nu este însă simplu de realizat.

Unii editori încearcă să găsească formule prin care să desemneze Ucraina, fără să o numească în mod explicit atunci când se află în centrul unui eveniment istoric, însă unele pasaje sunt șterse pur şi simplu de către superiorii lor.

”Este deosebit de problematic să editezi un manual care nu furnizează pur şi simplu nicio informație despre o țară”, deplânge un salariat de la editură.

Citește și Patriarhul Kiril le cere soldaților să apere Rusia, o țară care „iubește pacea”

”Un copil poate crește fără să știe nimic despre această țară şi va fi mult mai susceptibil să creadă ceea ce se spune la televiziune”, avertizează el.

Asupra editurii Prosveșcenie se exercită presiuni atât de mari pentru că este cea mai importantă editură de manuale din Rusia. Ea primeşte 80% dintre fondurile dedicate achiziţionării de manuale şcolare de la statul rus.

Redactarea impusă nu se oprește doar la Ucraina.

După ce Moscova a interzis drept ”extremiste” unele reţele de socializare, ca Facebook sau Instagram, editorii sunt obligați să se asigure că acestea nu sunt menționate în lucrări, lucru valabil şi pentru Meta.

Salaraţii editurii au fost îndemnaţi să şteargă din semnătura pe e-mail adresele conturilor pe aceste reţele de socializare. Ei au fost avertizaţi că orice luare de poziţie online împotriva războiului din Ucrana poate conduce la concedierea lor.