Ministrul Educației vrea ca profesorii să fie plătiți în funcție de performanțe

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat, luni, la Digi24, că profesorii ar trebui să fie evaluați pe baza unor indicatori de performanță, iar în acest fel să fie și plătiți. Întrebat despre banii pe care cadrele didactice îi obțin din meditații, ministrul a declarat că nu este „pentru a le interzice”, dar că „trebuie făcute legal și evitate conflictele de interese”. …

Citește mai mult

Daniel David anunță un diagnostic al sistemului de educație – raportul va fi publicat în mai

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că ministerul lucrează intens, împreună cu echipa de consilieri, la un raport detaliat care să ofere un „diagnostic” al sistemului de educație din România. Documentul, care va analiza punctele forte și slăbiciunile sistemului, urmează să fie publicat la sfârșitul lunii mai. „Am început acest demers cu consilierii mei pentru a face un diagnostic al …

Citește mai mult

Ministrul Educației: „Intrarea între primele 1.500 de universități, un câștig pentru România”

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a subliniat într-o conferință de presă că învățământul superior din România prezintă semne de progres, datorită autonomiei universitare și implicării universităților în alianțe europene și clasamente internaționale. „Universitățile românești, în ultimii ani, intră în alianțe europene, unele foarte puternice, și tot mai multe apar în ratingurile internaționale. Faptul că ne aflăm între primele 1.500 …

Citește mai mult

Arad: Sute de elevi din ultimul an de liceu nu s-au înscris la Bacalaureat

Sute de elevi din ultimul an de liceu, din județul Arad, nu s-au înscris pentru a susține probele în cadrul examenului național de Bacalaureat, conform datelor transmise, vineri, de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), informează Agerpres. Astfel, ISJ arată că în ultimul an de liceu sunt înscriși 2.591 de elevi, din care 446 sunt la seral și 82 sunt la frecvență …

Citește mai mult

Elev de clasa a VIII-a de la Liceul Sportiv, înjunghiat de un coleg la școală

Un elev de clasa a VIII-a a fost transportat la spital după ce a fost înjunghiat de un coleg de clasă joi, în timpul unei pauze școlare, incidentul având loc la Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj, Ioana Nanu, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu au fost …

Citește mai mult

Ligia Deca, noul prorector al SNSPA

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a anunțat miercuri, în urma consultării Senatului univeristății, numirea fostului ministrul al Educației Ligia Deca în funcția de prorector al universității, cu responsabilități în domeniul relațiilor instituționale și proiectelor strategice. Potrivit unui comunicat de presă al SNSPA, lect. univ. dr. Ligia Deca este cadru didactic al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare …

Citește mai mult

UNSR solicită restabilirea facilităților pentru studenți

Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) le solicită guvernanţilor restabilirea facilităţilor pentru studenţi şi elevi – de la burse şi transport gratuit, până la alte beneficii esenţiale, precum şi implementarea unor politici coerente, pe termen lung, care să trateze Educaţia ca pe un domeniu strategic şi nu ca pe un simplu capitol bugetar. „UNSR anunţă ferm că, dacă vocea …

Citește mai mult

În Finlanda, elevii învaţă să identifice dezinformările

În Finlanda, abilităţile necesare pentru a detecta dezinformarea online sunt predate la şcoală, o abilitate crucială în combaterea unui rău în creştere. Învăţându-şi cetăţenii cum să analizeze critic conţinutul mediatic, să demonteze farsele şi să identifice informaţiile false, Finlanda speră să promoveze educaţia pentru utilizarea mass-media ca o competenţă civică. „Cine ştie ce este un troll?”, îi întreabă Saara Varmola, …

Citește mai mult

ANOSR a depus la Guvern petiţia „Scoateţi trenuleţul din ordonanţă!”, cu 35.000 semnături

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunţat luni că a depus la Guvern o petiţie cu 35.000 de semnături prin care se solicită eliminarea din proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025 a prevederilor care limitează reducerea la transportul feroviar pentru studenţi. „Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au fost …

Citește mai mult

Reducerea abandonului şcolar şi învăţământul dual, prioritare la Ministerul Educaţiei şi Cercetării

Reducerea abandonului şcolar, consolidarea şi extinderea învăţământului tehnologic şi tehnologic dual, dar şi actualizarea programelor şcolare şi profesionalizarea cadrelor didactice se numără printre priorităţile Ministerului Educaţiei şi Cercetării, conform programului de guvernare propus de PSD, PNL, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. Pentru reducerea abandonului şcolar şi susţinerea participării la învăţământul preuniversitar se are în vedere asigurarea unei mese …

Citește mai mult

Daniel David: Vom face o comisie de experţi care să facă analiza referitoare la homeschooling

Daniel David, propus pentru a prelua portofoliul Educaţiei şi Cercetării în noul Guvern, a declarat luni că va face o comisie de experţi care să analizeze situaţia homeschooling-ului în ţara noastră. Daniel David a fost întrebat la audierile din comisiile parlamentare de specialitate care este opinia sa în legătură cu homeschooling. „În acest moment nu am o poziţie formată, pentru …

Citește mai mult

România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale

România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor educaţionale, etapă care confirmă încheierea procesului de evaluare şi alinierea politicilor naţionale la standardele promovate de organizaţie în domeniul educaţiei şi al competenţelor, anunţă, sâmbătă, ministerul de resort. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Educaţiei, procedura scrisă pentru primirea avizului formal a fost iniţiată la recomandarea Comitetului pentru …

Citește mai mult

Rectorul SNSPA: Libertatea presei nu este un privilegiu, ci un drept fundamental, care trebuie apărat cu orice preţ

Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a transmis vineri un apel „ferm” la responsabilitate şi acţiune din partea clasei politice şi a autorităţilor pentru apărarea libertăţii presei, condamnând incidentele recente care i-au vizat în mod direct pe reprezentanţii mass-media. „Recentele incidente, ameninţări şi gesturi ostile care au vizat în mod direct jurnalişti reprezintă un atac …

Citește mai mult

România – aviz favorabil pe Educaţie, în procesul de aderare la OCDE

România a încheiat procesul de evaluare a politicilor educaţionale şi a primit aviz favorabil, care confirmă alinierea la standardele promovate de OCDE în domeniul Educaţiei, a anunţat, vineri, ministrul Ligia Deca. ”Zi extrem de importantă astăzi: România a încheiat procesul de evaluare a politicilor educaţionale şi a primit aviz favorabil, care confirmă alinierea la standardele promovate de OCDE în domeniul …

Citește mai mult

Proiectul de renovare a clădirii Palatului Universităţii din Bucureşti cuprinde un plan pentru conservarea istorică

Universitatea din Bucureşti a transmis, vineri, că Proiectul de renovare a clădirii Palatului instituţiei de învăţământ cuprinde deja un plan pentru conservarea istorică ce prevede inclusiv soluţii tehnice de conservare a înscrisurilor din 1989. Universitatea din Bucureşti (UB) precizează, vineri, într-un comunicat transmis AGERPRES, că, urmare a comunicatului de presă „Unde este planul de conservare a înscrisurilor din 1989?” şi …

Citește mai mult

Ministerul Educaţiei a semnat un protocol cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României

Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunţat, joi, ministrul Ligia Deca. Acest protocol urmăreşte creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare educaţiei formale, precum şi promovarea unui stil de viaţă activ, sănătos şi responsabil faţă de mediu în rândul elevilor. „Am semnat, astăzi, protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională …

Citește mai mult

Ministerul Educaţiei a publicat lista Olimpiadelor recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat

Ministerul Educaţiei a publicat miercuri lista Olimpiadelor şi concursurilor internaţionale recunoscute pentru care se poate echivala proba scrisă de la examenul naţional de Bacalaureat 2025. Lista poate fi consultată pe www.edu.ro. „Am publicat lista olimpiadelor şi concursurilor internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei pentru care se poate echivala proba scrisă de la examenul naţional de Bacalaureat – 2025. Faţă de anul trecut, …

Citește mai mult

Cinci copii talentaţi primesc gratuit câte o pianină prin Proiectul Caritabil ”Floare Albastră”

Cinci copii talentaţi, care studiază la Şcoala Gimnazială de Muzică „Augustin Bena” şi la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca vor primi gratuit câte o pianină, oferită prin Proiectul Caritabil „Floare Albastră”. Proiectul este susţinut de un grup de oameni de bine care doresc să îşi păstreze anonimatul, contribuind prin gestul lor la pregătirea artistică a unor tineri, viitori …

Citește mai mult

Roboţi inovativi şi zeci de medalii obţinute de elevi la Concursul naţional de robotică NEXTLAB.TECH

Cei 13 elevi din judeţul Mureş calificaţi în probele finale ale Concursului naţional de robotică NEXTLAB.TECH, organizat la Academia de Studii Economice din Bucureşti, au adus 16 medalii de robocampioni, precum şi o serie de clasări pe podium şi menţiuni, unii dintre aceştia realizând roboţi inovativi, care pot fi întrebuinţaţi în hoteluri, acasă sau în ferme. „Lotul judeţului nostru, format …

Citește mai mult

Toţi elevii de liceu vor parcurge disciplina „Istoria comunismului din România”

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat luni că toţi elevii de liceu vor parcurge disciplina „Istoria comunismului din România”, materie dedicată claselor a XII-a şi a XIII-a din învăţământul seral şi cu frecvenţă redusă. „Nostalgia după vremuri de tristă amintire are cauze complexe, însă una dintre cele mai importante dintre aceste cauze este necunoaşterea faptelor istorice. Fenomenul este îngrijorător, cu …

Citește mai mult