Edvard Munch a scris ”nebun” pe celebra sa pictură ”Țipătul”

Pictorul norvegian Edvard Munch a lăsat un mesaj misterios pe celebra sa lucrare ”Țipătul”, arată o scanare cu infraroșu, relatează BBC.

O propoziție de mici dimensiuni și greu vizibilă scrisă pe una dintre cele mai celebre picturi din lume a produs îndelung speculații în lumea artei. Cuvintele ”Ar fi putut fi pictată doar de un nebun” sunt inscripționate cu un creion în colțul din stânga-sus.

Noi teste făcute de Muzeul Național al Norvegiei au confirmat că inscripțiile au fost scrise chiar de Edvard Munch.

Lucrarea originală, prima expusă în orașul în care trăia Munch, în Oslo (atunci Kristiania) în 1893, a devenit expresia radicală a anxietății umane.

Citește și Herta Müller, hăituită de Securitate în 1989

Criticii de artă au dezbatut îndelung dacă acele cuvinte au fost un act de vandalism sau au fost scrise chiar de Munch, care era cunoscut ca unul care s-a confruntat cu probleme de sănătate mentală toată viața.

Muzeul a ajuns la concluzia că propoziția a fost scrisă chiar de Munch, după ce a folosit tehnologia pentru a analiza scrisul și pentru a-l compara cu scrisul lui Munch care apre în jurnale și scrisori. ”Scrisul este fără îndoială a lui Munch”, a spus curatorul muzeului, Mai Britt Gulang.