Egiptul a redeschis o moschee istorică, după o lungă perioadă de restaurare

O moschee din secolul al XIII-lea care a căzut în paragină, după ce a fost folosită de-a lungul anilor ca fabrică de săpun, abator şi fort militar, a fost redeschisă, luni, în Cairo, după o lungă perioadă de restaurare, scrie Reuters.

Moscheea Al-Zhahir Baybars, construită sub stăpânirea mamelucilor în 1268, se întinde pe o suprafaţă de trei acri chiar la nord de centrul oraşului Cairo, făcând-o a treia moschee ca mărime din Egipt.

Moscheea a suferit o restaurare mecanică şi chimică readucând-o la starea iniţială, a spus Tarek Mohamed El-Behairy, care a supravegheat restaurarea.

„Unele părţi au fost distruse, unele au fost demontate pentru că nu erau potrivite din punct de vedere structural să rămână în moschee, a spus el. „Dar am fost foarte dornici, chiar şi în procesul de reconstrucţie, să lucrăm după stilul arheologic corect”. 

Restaurarea, care a costat 7,68 milioane de dolari, a fost cofinanţată cu Kazahstanul şi a început în 2007.

Timp de 225 de ani, moscheea a fost fie închisă, fie abandonată, a funcţionat în scopuri nereligioase care au contribuit la degradarea ei. 

În timpul campaniei lui Napoleon în Egipt a fost folosită ca fort militar, apoi sub stăpânire otomană în secolul al XIX-lea ca fabrică de săpun. Mai târziu, când britanicii au invadat Egiptul în 1882, acesta a fost abator.

Al-Zahir Baybars a fost o figură proeminentă în istoria Egiptului, căruia i-a fost atribuită consolidarea stăpânirii mamelucilor în Egipt, care s-a extins trei secole până în 1517.

Citește și Ingredientele folosite pentru mumificare în Egiptul Antic proveneau din regiuni îndepărtate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *