Elena Cuza a fost comemorată la Soleşti, locul unde şi-a petrecut copilăria şi în care este înmormântată

Prima doamnă a României, Elena Cuza, a fost comemorată, marţi, la Soleşti, locul în care aceasta şi-a petrecut copilăria şi în care este înmormântată, conform dorinţei sale.

În prezenţa autorităţilor locale şi a cetăţenilor din comună, a fost ţinută o slujbă de pomenire în memoria Elenei Doamna şi a soţului său, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, fiind depuse coroane de flori la complexul mortuar în care odihnesc mai mulţi membri ai familiei Rosetti – Solescu.

„Ca în fiecare an, avem plăcerea de a ne aduna în curtea boierească de la Soleşti, pentru a aduce un omagiu principesei Elena Cuza, care de 115 ani îşi doarme somnul de veci aici, în faţa bisericii ctitorite de mama ei, Catinca Rosetti. Amintim despre unirea care s-a făcut, despre bucuria care a fost atunci între români. Iată, după 165 de ani, este o bucurie şi pentru noi, cei de astăzi, pentru că noi culegem roadele muncii lor, roadele unirii înfăptuite atunci”, a transmis preotul Lucian Veleşcu, în cuvântul adresat participanţilor la eveniment.

Elevii claselor a V-a şi a V-a de la Şcoala „Teodor Rosetti” Soleşti au prezentat un program artistic, iar participanţii la eveniment s-au prins apoi într-o simbolică Horă a Unirii.

Autorităţile au anunţat că în luna aprilie, când se vor împlini 115 ani de la trecerea la cele veşnice a Doamnei Elena Cuza, vor fi organizate o serie de acţiuni comemorative. 

Citește și Universitatea Alexandru Ioan Cuza va găzdui Forumul Alianţei de Universităţi Europene EC2U