Elevi din Republica Moldova, Spania, Turcia, Ucraina şi România, la Festivalul Internaţional de Folclor

Ansambluri folclorice ale elevilor din Republica Moldova, Spania, Turcia, Ucraina şi România participă, începând de marţi până vineri, la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Lasă primăvara în casă”, iniţiat de Liceul Tehnologic „Gheorghe Şincai” Târgu Mureş.

„Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş a găzduit astăzi, 7 martie 2023, deschiderea Festivalului Internaţional de Folclor ‘Lasă primăvara în casă’. Iniţiativa organizării festivalului aparţine Liceului Tehnologic ‘Gheorghe Şincai’ Târgu Mureş, prin implicarea directoarei Antoaneta Maria Rauca, şi se adresează elevilor care, sub îndrumarea profesorilor coordonatori, descoperă, păstrează şi transmit mai departe tradiţiile, portul popular, dansurile şi meşteşugurile populare specifice zonelor/ ţărilor de unde provin şi pe care le reprezintă. Aflat la a VI-a ediţie, evenimentul se bucură de participare internaţională, reunind ansambluri folclorice din Republica Moldova, Spania, Turcia, Ucraina şi România”, a postat UMFST Târgu Mureş pe Facebook.

Conducerea Liceului Tehnologic „Gheorghe Şincai” din Târgu Mureş a precizat, marţi, că din dorinţa de cultivare şi promovare a relaţiilor tradiţionale de prietenie interetnică, de cunoaştere şi promovare a tradiţiilor populare, a iniţiat, în decembrie 2015, Festivalul concurs ‘Sloboză-ne gazdă-n casă’, dar că din acest an şcolar s-a decis transformarea manifestării într-una de primăvară.

Citește și SRTv a aprobat înfiinţarea canalelor TVR Sport şi TVR Folclor

„Acest concurs a avut an de an tot mai mulţi participanţi, grupuri de elevi de la toate liceele tehnologice din oraş şi ale unor şcoli din judeţ. În decembrie 2019, la cea de-a 5 ediţie a festivalului, participă şi elevi ale unor şcoli din Spania, Republica Moldova şi Ucraina. În 2020, datorită situaţiei pandemice existente la nivel mondial, acest festival nu s-a mai putut organiza. În acest an şcolar 2022 – 2023, s-a hotărât ca acest festival să se desfăşoare la început de primăvară, schimbându-şi denumirea în ‘Lasă primăvara-n casă’, urmând ca elevii participanţi să prezinte tradiţii şi obiceiuri diferite de cele de iarnă. În acest an vor fi prezenţi elevi din şcoli din Târgu Mureş, Deda, Braşov, precum şi din Spania, Turcia, Republica Moldova şi Ucraina”, a arătat Liceul Tehnologic „Gheorghe Şincai” din Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Manifestarea continuă, miercuri, de 8 martie, de la ora 12, cu un spectacolul artistic la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Târgu Mureş, unde este amenajată şi o expoziţie cu lucrări ale elevilor, precum şi obiecte tradiţionale din zonele şi ţările de unde provin participanţii la festival.

Joi, la „Muzeul Satului” din localitatea Deda, elevii vor prezenta dansuri populare din zonă sub genericul „Tradiţii şi continuitate pe Valea Mureşului” şi o expoziţie de picturi realizate şi finalizate împreună cu participanţii.

Citește și Prima ediţie a Festivalului de arhitectură „Iaşul îşi deschide curţile”

„Activităţile se vor încheia vineri 10 martie cu o excursie la Muzeul Astra din Sibiu. Grupul ţintă a proiectului îl reprezintă 350 de elevi şi cadre didactice ale şcolii, elevi şi cadrele didactice ale şcolilor partenere”, a precizat liceul mureşean.

Obiectivul proiectului este iniţierea unor acţiuni care pot contribui la o mai bună cunoaştere a popoarelor, dezvoltarea legăturilor multiple între Liceului Tehnologic „Gheorghe Şincai” şi alte şcoli, implicarea elevilor din liceele mureşene şi din liceele partenere din Europa în păstrarea, transmiterea şi revigorarea folclorului, a tradiţiilor populare.

Iniţiatorii urmăresc astfel dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi împărtăşirea experienţei pozitive între colectivele de elevi participanţi, stimularea şi educarea tinerilor în spiritul descoperirii, păstrării şi identificării cu propriile tradiţii şi culturi folclorice, implicarea activă a cadrelor didactice şi a tinerilor în activităţile desfăşurate în cadrul proiectului şi creşterea prestigiului Liceului Tehnologic „Gheorghe Şincai” din Târgu Mureş.