Elveţia a restituit statului Peru un „cap bătut în cuie” precolumbian de 2.500 de ani

Distribuie

Un cap de piatră de 200 kg va fi returnat în Peru, unde a fost sculptat acum 2.500 de ani, după ce a fost confiscat de vameşii elveţieni. Elveţia a predat miercuri acest „activ cultural important” din cultura precolumbiană Chavín (în jurul anilor 1200-550 î.Hr.), ambasadorului peruan, a anunţat Oficiul Federal pentru Cultură într-un comunicat, scrie Le Figaro.

Sculptura a fost descoperită în 2016 de către vameşi atunci când un individ a încercat să o introducă în Elveţia ca „bun necultural”, trecând prin vama rutieră Basel-Weil am Rhein, între Elveţia şi Germania. După examinarea documentelor şi a obiectului, vameşii au concluzionat că acesta ar putea fi un bun cultural nedeclarat.

O anchetă a demonstrat că a fost unul dintre capetele mari sculptate în piatră – cunoscute sub numele de „capete în cuie” – din cultura precolumbiană Chavín, care s-a dezvoltat între 1200 şi 550 î.Hr., într-o vale înaltă din Anzii peruani. Această cultură precede imperiul incaşilor cu aproximativ două milenii.

Peru este puternic afectat de furturi şi distrugeri ale siturilor sale arheologice. Obiectele precolumbiene, cum ar fi sculptura returnată, figurează printre bunurile culturale peruane cele mai expuse riscului, potrivit Oficiului Federal pentru Cultură.

Citește și Peru: Situl turistic Machu Picchu a fost închis pe termen nelimitat

Elveţia şi Peru sunt părţi în Convenţia UNESCO din 1970 privind mijloacele de interzicere şi prevenire a importului, exportului şi transferului ilicit de proprietate a bunurilor culturale. Pentru a-şi promova cooperarea în acest domeniu, cele două ţări au încheiat un acord bilateral privind importul şi returnarea bunurilor culturale, care a intrat în vigoare în 2016. „Acest retur subliniază angajamentul comun al Elveţiei şi Peru de a lupta împotriva transferului ilegal de bunuri culturale”, a indicat Oficiul Federal de Cultură.

În 2007, pentru a ajuta la combaterea distrugerii şi a comerţului ilicit cu bunuri culturale, Consiliul Internaţional al Muzeelor ​​a publicat o „Lista roşie a antichităţilor peruviane aflate în pericol”. Sculpturile precolumbiene în piatră precum „capete în cuie” sunt incluse în categoriile de bunuri culturale peruviane cu risc ridicat.