Eminent inginer și membru de onoare al Academiei Române, ctitorul unui lăcaș de cult din Călan

Personalitate apreciată în perioada interbelică datorită implicării sale active în viața culturală, și nu numai, sprijinind editarea unor lucrări monumentale, între care Enciclopedia României, coordonată de Dimitrie Gusti, Constantin C. Orghidan (n. 22 iunie 1874, Bucureşti – d. 29 august 1944, Oţelul Roşu, judeţul Caraş Severin) are o legătură de suflet și cu localitatea Călan.

Duminică, 13 septembrie 1942 avea loc, în cadrul unor solemnități deosebit de fastuoase, târnosirea bisericii ortodoxe din orașul Călan, ritualul fiind condus de către Mitropolitul Nicolae al Ardealului, însoțit de Episcopul Veniamin al Caransebeșului, precum și de către un sobor impresionant de preoți, 25 la număr.

Presa creștină a acordat o importanță deosebită evenimentului, Foaia Diecezană, organul oficial al parohiei ortodoxe române a Caransebeșului descria: Mitropolitul Nicolae a desvoltat (sic) citatul biblic: „rămâneți întru dragostea mea…”. Cuvântul înaripat al I. P. S. Sale a fost ascultat de mulţimea ce nu mai încăpea în biserică.” „(…..) La orele 14 Dl. Ing. Constantin Orghidan preşedintele Societăţii Titan-Nădrag-Călan, în calitate de ctitor al noului lăcaş, a oferit oas­peţilor o masă în sala de spectacole a Uzinei, pe lângă clerul participant şi înalţii demnitari ai Uzinelor s-a adunat tot ce judeţul are mai select.

Citește și Savanți hunedoreni: Carol Stanciu

După slujbă s-a desfășurat tradiționala recepție în saloanele Uzinei „Victoria”

Constantin C. Orghidan a fost un eminent inginer, membru de onoare al Academiei Române (din 1942). Membru al Societății Numismatice Române (din anul 1924). A absolvit studiile liceale si superioare (Școala Politehnică) la Bucureşti. Încă de la început a lucrat în marea industrie românească, îndeosebi în cea metalurgică, înființând şi conducând numeroase societăți: Uniunea Metalurgică Română, Socomet, Titan-Nădrag-Călan; administrator general al Uzinelor din Reșița, apoi președinte al Camerei de Comerț şi Industrie din Bucureşti.