Eşecul zborului comercial al rachetei Vega-C, cauzat de o piesă ucraineană

Distribuie

Eşecul primului zbor comercial al rachetei europene Vega-C, care s-a produs în decembrie 2022, a fost cauzat de deteriorarea unei piese ucrainene din motorul său Zefiro-40, potrivit concluziilor formulate de o comisie de anchetă, prezentate vineri într-o conferinţă de presă de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), informează AFP.

Lansarea de pe 23 decembrie 2022 s-a desfăşurat fără probleme până la puţin timp după aprinderea motorului Zefiro-40 al celei de-a doua trepte a rachetei, a explicat Pierre-Yves Tissier, un reprezentant al companiei Arianespace şi copreşedinte al comisiei de anchetă.

Motorul, care ar fi trebuit să funcţioneze la o presiune constantă, a înregistrat însă o scădere continuă de presiune în duza sa până în punctul în care, la trei minute şi 27 de secunde după lansare, „acceleraţia lansatorului a devenit aproape nulă”, a adăugat Pierre-Yves Tissier.

Ordinul privind distrugerea lansatorului spaţial, construit de grupul italian Avio, a fost dat în momentul în care Vega-C se afla deasupra Oceanului Atlantic, ducând la pierderea celor doi sateliţi de observare a Terrei construiţi de compania Airbus, Pleiades Neo 5 şi 6.

Comisia de anchetă mandatată de ESA, autoritatea din domeniul dezvoltării de lansatoare spaţiale, şi de Arianespace, operatorul său, a ajuns la concluzia că pierderea de presiune a fost cauzată de deteriorarea ajutajului duzei, care dirijează şi regularizează gazele de combustie către acea piesă a motorului.

Citește și Echipajul misiunii Crew-6 a ajuns la Staţia Spaţială Internaţională

Ajutajul duzei, o piesă din compozit de carbon fabricată de compania ucraineană Yuzhnoye, nu a suportat presiunea enormă şi temperaturile care ajung la 3.000 de grade Celsius. Pierre-Yves Tissier a evocat „o eroziune termo-mecanică neaşteptată” a acelei piese, rezultată dintr-o lipsă de omogenitate a materialului din care era fabricată.

Comisia de anchetă nu a pus sub semnul întrebării designul şi dezvoltarea lansatorului spaţial. Ea a recomandat însă o serie de măsuri, pentru a garanta fiabilitatea viitoare a rachetei Vega-C.

Directorul ESA, Josef Aschbacher, a recunoscut existenţa unor „deficienţe în sistem”, anunţând totodată „un plan de acţiune foarte clar” pentru „a ieşi mai puternici din această criză”. El a anunţat şi obiectivul unei noi lansări comerciale a rachetei Vega-C spre sfârşitul anului 2023, care va avea ca sarcină utilă – ce rămâne să fie confirmată – satelitul de monitorizare a Terrei Sentinel 1-C.

Acest plan vizează garantarea fiabilităţii ajutajului duzei prin utilizarea unui alt material de fabricaţie, furnizat de ArianeGroupe, precum şi o nouă fază de omologare a motorului Zefiro-40. De asemenea, planul prevede măsuri ce garantează fiabilitatea lanţului de aprovizionare în vederea fabricării de lansatoare spaţiale.