Eugen Simion: Cultura română nu poate fi abandonată

Distribuie

Academicianul Eugen Simion, președintele Secției de Filologie şi Literatură a Academiei Române a vorbit despre importanta susținerii culturii naționale, afirmând că, în absența unui astfel de demers, poporul român va fi „abandonat” din istorie.

„Ziua Culturii are un rost foarte clar pentru noi românii. Să avem o zi într-un an în care să ne concentrăm asupra Culturii noastre, să reflectăm la ce am făcut, ce putem face, chiar dacă circumstanţele nu sunt totdeauna favorabile, cum se întâmplă acum, când valuri-valuri suntem atacaţi de o pandemie nenorocită. (…) De Ziua Culturii şi a lui Eminescu ar trebui să vorbim şi despre bugetul Ministerului Culturii, despre ceea ce poate să facă Parlamentul pentru Cultură, cu ideea de a convinge pe decidenţii noştri că o Cultură naţională nu poate fi abandonată, pentru că, dacă se întâmplă acest lucru, poporul român va fi abandonat din istorie. Cultura este tot ceea ce rezistă şi tot ceea ce ne poartă pe noi în istorie”, a declarat Simion, citat de Agerpres.

„Eminescu este mitul spiritualităţii noastre”, a spus academicianul, care consideră că este bine dacă se vorbeşte despre nevoile Culturii de ziua marelui poet.

„Când am pornit să convingem Parlamentul de necesitatea unei zile a Culturii, am ales să o fixăm de ziua lui Eminescu. Unii s-au supărat, că amestecăm lucrurile, dar nu cred că am greşit, pentru că Eminescu este mitul spiritualităţii noastre. Şi, dacă atunci când vorbim de marele poet, vorbim şi de nevoile Culturii noastre şi performanţele ei, eu cred că facem bine. Vreau să fac o precizare. Un om care ne-a ajutat, un deputat în vremea aceea, care s-a stins săptămânile trecute, Victor Socaciu, a fost cel care a susţinut cu ardoare şi până la urmă cu succes în Parlament această propunere. Vreau să-i mulţumesc, din păcate postum, pentru devotamentul şi bunătatea lui”, a completat Eugen Simion.

Citește și Lucian Romașcanu: Acei puțini ani ai Luceafărului i-au fost de ajuns să străbată veacurile

Fostul președinte al Academie Române a anunţat că forul academic doreşte să facă „un dar frumos” românilor – Dicţionarul General al Literaturii Române.

„Iată de ce, anul acesta, m-am gândit ca, în Aula Academiei, unde vom vorbi despre Ziua lui Eminescu, Ziua Culturii, să facem un dar poporului român, fără a exagera, dar un dar frumos şi anume Dicţionarul General al Literaturii Române, o lucrare de proporţii, o lucrare începută acum 25 de ani şi care zilele trecute a apărut la Monitorul Oficial. Sunt 10.200 de pagini în care este vorba despre tot ceea ce s-a scris bine despre autori, despre publicaţii literare, despre concepte, despre traducători în şi din limba română, despre tot ce se leagă de literatură, pe toate le prezentăm în aceste opt volume, care, iată, au ajuns la sfârşit.

Sunt bucuros de acest lucru şi sunt bucuros de cei care se vor bucura împreună cu noi că avem la îndemână astăzi un instrument de lucru fundamental în cultura românească. Eu cred că după Dicţionarul General al Limbii Române, care a apărut cu câţiva ani în urmă, la peste 100 de ani de când a început, Dicţionarul General al Literaturii Române şi Tratatul de Istorie a Românilor, pe care l-a coordonat regretatul academician Dan Berindei, sunt lucrările de interes naţional, lucrări fundamentale, pe care le-a realizat Academia Română”, a explicat Eugen Simion.

Confirmată legislativ prin Legea nr. 238/2010, la propunerea academicianului Eugen Simion, Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită în data de 15 ianuarie, când este marcată ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu.