Eurovision 2024 – Ucraina, Croaţia, Irlanda şi Luxemburg între primele 10 ţări calificate în finală

Serbia, Portugalia, Slovenia, Ucraina, Lituania, Finlanda, Cipru, Croaţia, Irlanda şi Luxemburg s-au calificat în finala de sâmbătă a Eurovision, ediţia 68. Natalia Barbu, reprezentanta Moldovei, nu a reuşit să se califice. Prima semifinală a concursului european a avut loc la Malmö Arena din Suedia.

Show-ul a fost prezentat de Petra Mede şi Malin Åkerman. 

Fiecare ţară a acordat puncte celor 10 artişti favoriţi. Primul loc a primit 12 puncte, locul doi – 10 puncte, iar toţi ceilalţi între 1 şi 8 puncte.

Moldova a fost reprezentată de Natalia Barbu cu melodia „In the Middle”. 

Irlanda a avut un deceniu greu la Eurovision. Câştigătorii de şapte ori nu au reuşit să se califice în finală la opt din ultimele 10 concursuri. În speranţa de a schimba această situaţie se află cântăreţul şi compozitorul Bambie Thug, al cărui cântec „Doomsday Blue” este una dintre cele mai ciudate intrări din acest an, o combinaţie de hiperpop, electro-metal şi screamcore. 

Fostul cântăreţ al trupei Years and Years, Olly Alexander, a avut o prestaţie bună la Eurovision, potrivit BBC. În comunicatul său oficial de presă era anunţat: „Spectacolul lui Olly Alexander la Eurovision îi transportă pe spectatori într-un vestiar de sală de box distopic post-apocaliptic, la bordul unei nave spaţiale care se îndreaptă spre Pământ printr-o gaură neagră în 1985!”.

Favoriţii la casele de pariuri

Nu s-a mai întâmplat niciodată până acum – dar participanţii din acest an, Baby Lasagna, sunt în prezent favoriţii caselor de pariuri. În mod surprinzător, trupa a reuşit să intre în concurs doar după ce câştigătorul iniţial al concursului naţional de selecţie din Croaţia s-a retras. Cântăreţul Marko Purišić a adus cu el un talisman norocos: O pisică de pluş cu un singur ochi. 

Citește și Eurovision 2024 – Publicul nu va putea flutura steaguri palestiniene

Reprezentanţii Marii Britanii, Germaniei şi Suediei şi-au prezentat melodiile în prima semifinală.  

Luxemburg a câştigat de cinci ori Eurovision. Anul acesta, Tali a cântat „Fighter”, un hit pop francofon, la 31 de ani de la ultima participare a ţării la acest concurs.  

În timpul votului, Johnny Logan a interpretat „Euphoria”, melodia cu care Loreen a câştigat concursul în 2012. 

Până anul trecut, Johnny Logan a fost singurul cântăreţ care a câştigat de două ori Eurovision. El a cucerit titlul în 1980, cu melodia „What’s Another Year”, şi a triumfat din nou în 1987, cu balada pasională „Hold Me Now”. Acesta din urmă a fost votat în cele din urmă al treilea cel mai bun câştigător Eurovision din toate timpurile.

În 2024, diva suedeză Loreen i-a egalat recordul la Eurovision, obţinând a doua victorie cu „Tattoo”.

După un omagiu emoţionant adus fostei concurente Nicole Josy, spectacolul din pauză a continuat cu o apariţie a starului suedez Benjamin Ingrosso. El a ocupat locul şapte la Eurovision 2018. O clasare respectabilă, nu şi pentru compatrioţii săi. „În Suedia, dacă nu ajungi printre primii cinci, eşti cel mai rău, aşa că am fost o dezamăgire”, a declarat el pentru podcastul oficial al concursului Eurovision Song Contest.

Cea de-a doua semifinală va avea loc joi seară. 

Concurenţii din prima semifinală:

Cipru: Silia Kapsis – „Liar”
Serbia: Teya Dora – „Ramonda”
Lituania: Silvester Belt – „Luktelk”
Irlanda: Bambie Thug – „Doomsday Blue”
Marea Britanie: Olly Alexander – „Dizzy” (deja calificată)
Ucraina: Alyona Alyona & Jerry Heil – „Teresa & Maria”
Polonia: Luna – „The Tower”
Croaţia: Baby Lasagna – „Rim Tim Tagi Dim”
Islanda: Hera Björk – „Scared of Heights”
Germania: Isaak – „Always On The Run” (deja calificată)
Slovenia: Raiven – „Veronika”
Finlanda: Windows95Man – „No Rules”
Moldova: Natalia Barbu – „In the Middle”
Suedia: Marcus & Martinus – „Unforgettable” (deja calificată)
Azerbaidjan: Fahree feat. Ilkin Dovlatov – „Özünlə Apar”
Australia: Electric Fields – „One Milkali (One Blood)”
Portugalia: Iolanda – „Grito”
Luxemburg: Tali – „Fighter”