Exemplar din prima ediție a cărții „Harry Potter”, scos la licitație, începând de la 200.000 de lire sterline

O primă ediţie a cărţii „Harry Potter şi piatra filosofală”, care include şi câteva greşeli şi este semnată de autoarea J.K. Rowling, va face obiectul unei vânzări private la Christie’s Londra. Casa de vânzări invită colecţionarii să facă oferte începând de la 200.000 de lire sterline (234.679 de euro), scrie Le Figaro.

Este vorba de unul dintre cele 500 de exemplare care au fost editate într-un prim tiraj în 1997 cu copertă cartonată. Trei sute dintre ele au fost trimise bibliotecilor. Exemplarul vândut de Christie’s, în cadrul „The Art of Literature: Loan and Selling Exhibition”, face parte din alte 200.

„Au fost câteva lucruri pe care păreau să le fi înţeles greşit în producerea cărţii”, a declarat Mark Wiltshire, specialist în cărţi tipărite şi co-curator al expoziţiei. „Pe coperta din spate, de exemplu, „filosof”, care este desigur un cuvânt cheie… este scris greşit „filosf”, acel „o”, acel al doilea „o” lipseşte. În mod similar, la pagina 53, în lista de obiecte pe care elevii trebuie să le aducă la Hogwarts, „o baghetă” se repetă de două ori.”

În timp ce J.K. Rowling era necunoscută la acea vreme, cartea despre lumea magică a vrăjitoarelor şi vrăjitorilor a devenit un succes răsunător în întreaga lume, generând o serie întreagă şi o franciză uriaşă de film.

Prezentarea loturilor din expoziţia Art of Literature de la Christie’s este deschisă publicului între 7 şi 15 iunie. 

Citește și Un portret de Picasso al iubitei şi muzei sale, scos pentru prima dată la licitație