Piese dacice furate de la Muzeul Drents, din Olanda - Coiful de Aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur, dispărute/ Presă: Maşină arsă, în zona muzeului/ Ce spun MAE, Ministerul Culturii, MNIR / A fost deschs dosar penal

Explozie urmată de furt: Piese dacice furate de la Muzeul Drents, din Olanda

Distribuie

Autorităţile au informat că, în urma unei explozii care a avut loc sâmbătă dimineaţă, în apropiere de Muzeul Drents din Assen (Ţările de Jos), mai multe exponate valoroase din cadrul unei expoziţii de obiecte dacice au fost furate. Printre acestea se numără capodopera Coiful de Aur de la Coţofeneşti, piesa centrală a expoziţiei, precum şi trei brăţări de aur.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că ambasadele României din toate ţările vecine au fost alertate pentru a solicita sprijin autorităţilor competente. De asemenea, poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol pentru a asista în acest caz complex.

Poliţia suspectează că furtul a fost o operaţiune planificată cu atenţie, atacatorii folosind explozibili pentru a penetra sistemele de securitate ale muzeului. Ancheta este în desfăşurare, iar autorităţile analizează acum filmările surprinse de camerele de supraveghere şi colectează mărturii de la martorii prezenţi în zonă la momentul incidentului.

Coiful de Aur de la Coţofeneşti, o piesă unicat şi simbol al artei dacice, fusese promovat intens în cadrul expoziţiei, atrăgând numeroşi vizitatori. Furtul acestuia, alături de alte artefacte, reprezintă o pierdere semnificativă pentru patrimoniul cultural european. Istoricii atrag atenţia asupra riscurilor ca astfel de obiecte să fie topite sau traficate pe piaţa neagră, menţionând cazuri similare în care artefacte valoroase nu au fost niciodată recuperate.

Autorităţile române au deschis un dosar penal pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi materiilor explozive. Totodată, o delegaţie a statului român este aşteptată la Muzeul Drents pentru a discuta cu autorităţile olandeze despre paşii următori în anchetă.

Poliţia olandeză colaborează strâns cu Interpol şi cu experţi în patrimoniu pentru a urmări traseul obiectelor furate. Publicul a fost îndemnat să raporteze orice informaţii despre artefactele dispărute, iar colecţionarii privaţi sunt avertizaţi să fie vigilenţi în cazul unor oferte suspecte.

Citește și Bătăliile uitate ale războaielor dacice