Expoziţia artistului chinez Ai Weiwei, anulată de Lisson Gallery din Londra după declaraţii împotriva Israelului

O expoziţie de la Lisson Gallery din Londra, dedicată operei artistului chinez Ai Weiwei, a fost anulată în ultimul moment din cauza poziţiei artistului faţă de conflictul israeliano-palestinian. Un mesaj publicat în octombrie pe X (fosta platformă Twitter) a deranjat în mod deosebit galeria de artă contemporană, informează The Art Newspaper.

În mijlocul zecilor de videoclipuri de război pe care le retransmite pe reţelele sale de socializare, Ai Weiwei i-a răspuns unui internaut: „Sentimentul de vinovăţie legat de persecutarea poporului evreu a fost uneori transferat în lumea arabă”, a explicat el în mandarină, potrivit unei transcrieri trimise de atelierul artistului. Din punct de vedere financiar, cultural şi în ceea ce priveşte influenţa mediatică, comunitatea evreiască a avut întotdeauna o prezenţă puternică în Statele Unite. Ajutorul anual de 3 miliarde de dolari acordat Israelului a fost considerat timp de decenii una dintre cele mai valoroase investiţii făcute vreodată de Statele Unite”. Mesajul a fost şters între timp.  

Marţi, artistul a confirmat pentru The Art Newspaper că expoziţia a fost într-adevăr suspendată, sine die, „din cauza tweet-ului său”. Jurnalistul a intervievat, de asemenea, reprezentanţi ai Lisson Gallery, care au confirmat că, după „lungi discuţii” cu Ai Weiwei, ambele părţi au fost de acord că „nu era momentul potrivit pentru a prezenta noul său corpus de lucrări”. Aceştia susţin că „nu este loc pentru o dezbatere care poate fi etichetată ca fiind antisemită sau islamofobă într-un moment în care toate eforturile ar trebui să vizeze încetarea suferinţei tragice din teritoriile israeliene şi palestiniene”.

Citește și Expoziţie: 25 de bunuri culturale restaurate, unele în premieră, la Muzeul Naţional de Istorie a României

O decizie pe care Ai Weiwei o acceptă, dar pe care nu o digeră, el multiplicându-şi de miercuri, pe reţelele sale de socializare, criticile la adresa galeriei. Artistul în vârstă de 66 de ani, fiul unui poet angajat, a luptat întotdeauna pentru libertatea de exprimare. El a criticat adesea regimul din ţara sa, China, pe care a fugit-o în mod deliberat pentru a se stabili în Portugalia. În 2011, el a fost arestat şi ţinut la secret timp de optzeci de zile de către guvernul chinez.

Studioul lui Ai Weiwei a informat, de asemenea, The Art Newspaper că alte trei expoziţii ale artistului, la New York, Paris şi Berlin, au fost suspendate.