Expoziţia ”Cos pentru o cauză” va fi vernisată pe 23 iunie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Expoziţia „Cos pentru o cauză”, care marchează zece ani de „Semne Cusute”, va fi vernisată pe 23 iunie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Sala Irina Nicolau.

Potrivit unui comunicat, Muzeul Ţăranului aduce în expoziţie dovezile unei alte viziuni şi înţelegeri asupra lumii, cămăşi şi fragmente textile din timpurile când conceptul de biodiversitate nu purta un nume, dar era trăit, firesc.

„Cămăşile tradiţionale ilustrează o lume completă. Cei ce le admiră de la distanţă sunt fascinaţi de culoare, de strălucire, de flori şi de stele. Dar cei care le cos şi meditează asupra lor nu au cum să piardă din vedere importanţa insectelor: fluturi, albine, furnici, buburuze, cărăbuşi şi alte gâzuţe. Deşi sunt mici, nu sunt neînsemnate şi străbunele noastre au iscodit pentru ele zeci de semne şi modele, înţelegând rostul lor vital. Depărtaţi de natură, nu realizăm că fără ele nu putem trăi nici noi şi studiile sunt îngrijorătoare: insectele dispar, din cauza lăcomiei oamenilor”, se arată în comunicat.

Citește și Muzeul Abandonului a digitizat 15.000 de documente legate de instituționalizarea copiilor din România comunistă

Potrivit sursei citate, membre ale comunităţii „Semne Cusute” aduc în expoziţie rezultatul unui exerciţiu de imaginaţie, căci fiecare cămaşă nouă prezintă cele două lumi în contrast: pe o parte, raiul biodiversităţii, pe de altă parte, drama şi pustiul generat de lăcomie, de exploatarea nechibzuită a resurselor, de consumerism şi fast-fashion.

Expoziţia „Cos pentru o cauză” este despre fashion şi activism inspirat din tradiţie, se mai arată în comunicat.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 10 iulie, de marţi până duminică, între orele 10,00 şi 18,00. Lunea este închis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.