Expoziţia dedicată Margaretei Pâslaru, pe 1 martie, la MNIR

Expoziţia „O legendă… Margareta Pâslaru – 65 de ani de carieră” va fi vernisată, pe 1 martie, la Muzeul Naţional de Istorie a României, în prezenţa artistei, şi va cuprinde creaţii vestimentare, discuri rare, afişe de teatru şi film, diplome şi distincţii.

„Ce modalitate mai bună de a inaugura Luna Femeii decât printr-o expoziţie dedicată uneia dintre cele mai valoroase şi apreciate artiste ale României? Cântăreaţa, compozitoarea, textiera, actriţa de teatru şi film, regizorul artistic, producătoarea, scenarista, scriitoarea, realizatoarea de radio şi TV Margareta Pâslaru sărbătoreşte, în anul 2023, 65 de ani de carieră. O carieră fabuloasă în care a colaborat cu peste 60 de compozitori, în care a consemnat 231 de apariţii pe suport discografic (doar la Electrecord, a lansat, până în anul 2011, 66 de discuri, la care se adaugă 22 de discuri în străinătate) şi a înregistrat aproape 800 de piese, în care a apărut în filme şi piese de teatru, a fost difuzată permanent la radio şi a primit recunoaşterea internă şi internaţională”, se arată într-un comunicat al MNIR.

Vizitatorii Muzeului Naţional de Istorie a României vor avea ocazia să descopere, pe lângă creaţiile vestimentare proprii ale Margaretei Pâslaru, o serie de discuri rare, afişe ale spectacolelor de teatru şi concertelor de muzică uşoară, diplome şi distincţii primite, reviste, albume cu articole de presă etc.

Citește și Nicolae Tonitza, cel mai bine vândut artist la licitaţiile din România

„Colaborarea dintre muzeu şi doamna Margareta Pâslaru a început în anul 2014, când, într-un act de mare generozitate, domnia sa ne-a donat o parte din colecţia de costume de scenă, alături de afişe, obiecte personale şi trofee (între care şi prestigiosul Trofeu M.I.D.E.M., primit în anul 1969)”, precizează organizatorii.

Margareta Pâslaru s-a remarcat, de asemenea, prin nenumărate acţiuni realizate în beneficiul celor mai neajutorate persoane şi celor mai nobile cauze, între 2007-2023 creând albume de autor cu finalitate caritabilă, pe care le-a lansat aproape anual.

Toate încasările ultimului album, care va fi lansat în luna martie 2023, vor fi donate Ambulanţei pentru Monumente.

„Pentru că doamna Margareta Pâslaru respectă cu stricteţe motto-ul care îi călăuzeşte activitatea: în tinereţe ne străduim să ne facem un ‘nume’, la maturitate trebuie să folosim numele spre binele altora”, se mai arată în comunicat.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 1 martie – 2 aprilie şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică