Expoziția „Gheorghe Cojocea – destinul unui ofițer de tancuri” se va deschide miercuri, la MNIR

Expoziţia ”Gheorghe Cojocea – destinul unui ofițer de tancuri” se va deschide miercuri, la ora 13,00, la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Potrivit unui comunicat al MNIR, expoziţia reprezintă o invitaţie la cunoaşterea unor aspecte importante din istoria contemporană prin prezentarea experienţei profesionale şi de viaţă a unui participant şi martor al evenimentelor care au precedat, au fost contemporane şi au urmat celui de-al Doilea Război Mondial.

Proiectul expoziţional prezintă formarea şi cariera militară a lui Gheorghe Cojocea în patru etape distincte ale vieţii sale: perioada în care a fost elev la Liceul Militar „Ştefan cel Mare” din Cernăuţi, intervalul de timp în care a urmat studiile în Germania ca bursier al statului român, perioada în care a fost profesor la Şcoala de Ofiţeri de Tancuri din Piteşti şi ultimul deceniu de viaţă când a devenit personajul central al romanului biografic „Pumnul de Fier. Confesiunile colonelului (r.) Gheorghe Cojocea fost Leutnant în Wehrmacht”.

Publicul va avea ocazia să vadă pentru prima dată obiecte personale ale ofiţerului Gheorghe Cojocea oferite de familia acestuia, prezentarea contextului istoric fiind completată cu piese care provin din patrimoniul Asociaţiei RoMilitaria, al Editurii Favorit şi al Asociaţiei Deutsches Freikorps.

Gheorghe Cojocea a fost unul dintre puţinii români care în timpul stagiului efectuat la Regimentul 1 tancuri din cadrul Wehrmacht-ului a luat parte la Operaţiunea Citadela (5 – 16 iulie 1943), ultima iniţiativă ofensivă a Germaniei prin care s-a încercat stabilizarea Frontului de Est.

Expoziţia, care completează proiectul „România în al Doilea Război Mondial 1941 – 1945”, va fi deschisă până la jumătatea lunii mai şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10,00 – 18,00.

Citește și ”190 de ani de la prima apariție a Monitorului Oficial”, expoziție organizată de Biblioteca Națională