Expoziţia ”M. H. Maxy – De la avangardă la socialism” – vernisată, miercuri, la MNAR

Expoziţia „M.H. Maxy – De la avangardă la socialism” va fi vernisată la Muzeul Naţional de Artă al României miercuri, de la ora 18,00, în spaţiul expoziţiilor temporare de la parterul Galeriei Naţionale.

Expoziţia prezintă opera artistului Max Herman Maxy în două secţiuni distincte, urmând firul cronologic al biografiei sale, şi reuneşte 95 de lucrări de pictură, 50 de lucrări de grafică şi proiecte de scenografie, obiecte de artă aplicată, o selecţie din revistele de avangardă „Integral”, „Contimporanul, unu”, „Punct”, potrivit unui comunicat MNAR.

În cadrul expoziţiei vor fi proiectate selecţii din filme documentare realizate în anii ’40 şi ’50 semnificative pentru climatul epocilor respective.

Expoziţia va fi deschisă de Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Citește și Expoziţie comemorativă a avocatului dr. Ioan Ciordaş

Max Herman Maxy a fost una dintre figurile excepţionale ale artei secolului al XX-lea din România, viaţa sa de artist petrecându-se în două epoci distincte, egale ca durată: în România monarhică din anul 1923, cel al întoarcerii de la studiile urmate la Berlin, până în 1947 şi cea care a urmat prin instaurarea regimului comunist în acel an şi până la moartea sa în 1971. În ambele perioade a fost o figură de prim rang, fie ca unul dintre liderii mişcării artistice de avangardă din perioada interbelică, fie ca directorul care a condus înfiinţarea şi funcţionarea celui mai important muzeu de artă al României din perioada comunistă, actualul MNAR, se precizează în comunicat.

Expoziţia va fi deschisă până pe 30 aprilie 2023 şi va include activităţi educative şi conferinţe susţinute de academicianul Ion Pop, dr. Alexandra Chiriac şi Călin Stegerean.