Expoziţia „Madách Imre: Tragedia omului” – vernisată la Centrul Cultural Maghiar din Bucureşti

Expoziţia „Madách Imre: Tragedia omului – care cuprinde gravuri realizate de graficianul sibian Orth Istvan, absolvent al Universităţii de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti – va fi vernisată miercuri, de la ora 19,00, în galeria Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar din Capitală.

„Madách şi opera sa de căpătâi – o capodoperă a literaturii maghiare tradusă în numeroase limbi şi astfel prezentă frecvent pe scenele mondiale – i-a inspirat pe mulţi artişti plastici, printre care şi pe Zichy Mihály, pictorul curţii ţarilor, o figură proeminentă în ilustraţie şi în pictura romantică maghiară, care l-a inspirat la rândul său pe graficianul Orth István”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

La eveniment va participa pianista Orth Enikő, care va interpreta lucrări de Domenico Scarlatti, Ludwig van Beethoven, Bartók Béla, Chilf Miklós.

Expoziţia realizată în parteneriat cu Asociaţia Maghiarilor din Sibiu „HID” poate fi vizitată până pe 21 februarie.

Citește și Expoziţie dedicată Unirii Principatelor Române, la Muzeul Naţional Cotroceni

Institutul Liszt organizează an de an mai multe evenimente pentru a marca Ziua Culturii Maghiare. Anul acesta sunt marcate mai multe momente semnificative din istoria culturii maghiare: se împlinesc 200 de ani de la finalizarea, pe data de 22 ianuarie 1823, de Kölcsey Ferenc a poeziei intitulate „Hymnus”, care în anul 1844 a devenit textul imnului naţional al Ungariei, din anul 1989 în această zi fiind sărbătorită Ziua Culturii Maghiare. În 2023 este sărbătorit şi bicentenarul naşterii unei personalităţi proeminente a literaturii şi dramaturgiei maghiare: Madách Imre (21 ianuarie 1823 – 5 octombrie 1864).

Joi, 19 ianuarie, de la ora 19,00, la institut va avea loc un concert cameral ‘In memoriam Ludovic Bács’, dedicat memoriei acestui maestru desăvârşit al baghetei dirijorale, care a stat în fruntea orchestrei radio pe tot parcursul vieţii sale şi a fost unul dintre fondatorii Festivalului Muzicii Maghiare organizate de institut din anul 2005.

Concertul cameral va fi susţinut de soprana Borsos Edith şi Tiberius Quartet, care vor interpreta un lied compus de Ludovic Bács pentru voce şi cvartet de coarde pe versuri de Reményik Sándor într-un calup ce evocă şi reflectă caracterul uman şi personalitatea dirijorală a maestrului Bács, precum şi opusuri de Ioan Dobrinescu, Bartók Béla – Csíky Boldizsár, Kurtág György, Boros Csaba şi o piesă de Horváth Bálint, dar şi curiozităţi muzicale: lieduri compuse de celebri reprezentanţi al operei italiene.