Expoziția tematică „Tudor Vladimirescu și memoria culturală a Revoluției din 1821”

Începând cu data de 3 martie 2021, ora 10.00, Muzeul Municipiului București invită publicul la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2) pentru a parcurge expoziția tematică dedicată momentului istoric 1821 și personalității lui Tudor Vladimirescu, conducătorul revoluției.

Muzeul Municipiului București marchează astfel trecerea a 200 de ani de la eveniment, iar propunerea expozițională valorifică patrimoniul din colecțiile MMB. Tematica expoziției se axează pe personalitatea lui Tudor Vladimirescu, contextul mișcării din 1821 și transformarea sa într-un erou național, începând cu a doua jumătate a secolului XIX. Vizitatorilor le este propusă o nouă perspectivă asupra personalității lui Tudor Vladimirescu, prin accentuarea contextului istoric al mișcării și al personalității sale, al rolului său în administrația regimului fanariot.

Istoriografia românească dedicată Revoluției de la 1821 se grefează pe mai multe direcții: caracterul mișcării, implicațiile sociale ale mișcării, omagii aduse liderului revoluției și consecințele evenimentelor. Din punct de vedere cantitativ, studiile și analizele imaginilor revoluției de la 1821 sunt relativ puține și realizate fragmentar. Prin urmare, s-a analizat câte reprezentări anterioare portretului pictat de Aman există și dacă putem stabili filiații între imaginile anterioare și cele realizate post-eveniment. De asemenea, interesant este de observat ce impact a avut Revoluția de la 1821 în domeniul artelor vizuale și ce producție artistică a rezultat.

Citește și Ministerul Culturii a numit managerul interimar al Muzeului Ororilor Comunismului în România

Utilizând obiecte provenind din mai multe colecții ale MMB, proiectul expozițional își propune să evidențieze diversitatea patrimoniului Muzeului Municipiului București și să aducă o perspectivă nouă asupra subiectului Revoluției de la 1821, având ca punct central personalitatea lui Tudor Vladimirescu.

Integrarea unor obiecte de patrimoniu din custodia Muzeului Național de Artă al României, Muzeului Național de Istorie al României, Muzeul Țăranului Român și Arhivei Naționale de Film contribuie la realizarea unui dialog cultural și muzeal între instituțiile de cultură, între care există deja un canal deschis de comunicare, și la promovarea patrimoniului Muzeului Municipiului București într-un context mai amplu.

Expoziția „Tudor Vladimirescu și memoria culturală a Revoluției din 1821” poate fi vizitată în perioada 3 martie – 27 iunie 2021.