Expoziţie comemorativă a avocatului dr. Ioan Ciordaş

Memoria avocatului dr. Ioan Ciordaş (1877-1919), luptător pentru drepturile naţionale ale românilor din Transilvania, este cinstită la 145 de ani de la naşterea lui printr-o expoziţie organizată de Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) – Complex Muzeal în secţia Muzeul Oraşului Oradea.

Potrivit unui comunicat al MTC, vernisajul va avea loc miercuri, 21 decembrie, cu începere de la ora 12,00, în Cetatea Oradea, Corp B, etaj 2, sala 1, expoziţia urmând să fie vizitată, cu intrare gratuită, până la finalul lunii ianuarie 2023.

Expoziţia prezintă vizitatorilor fotografii cu Ioan Ciordaş şi părinţii săi, cu soţia lui, Vioara şi cu copiii. Totodată, sunt expuse manuscrisele Vioarei, aceasta publicând mai multe volume cu poezii. Alături de fotografii, inclusiv cu martirul dr. Nicolae Bolcaş, sunt expuse cărţi, documente şi piese personale ale avocatului Ioan Ciordaş.

„Organizatorii intenţionează ca expoziţia să se constituie într-un moment de reflecţie asupra capacităţii de jertfă a martirului Ioan Ciordaş în susţinerea cauzei româneşti, secondat fiind de martirul Nicolae Bolcaş”, se arată în comunicatul MTC.

Personalitate marcantă a istoriei bihorene, Ioan Ciordaş a fost un avocat, doctor în drept, luptător pentru drepturile naţionale ale românilor din Transilvania, delegat la Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, membru în Marele Sfat Naţional.

Citește și Echipa Robotics Club Oradea, premiată la Concursul de robotică de la Tallinn

Ioan Ciordaş s-a născut la data de 25 decembrie 1877 în familia preotului greco-catolic Mihai Ciurdariu. Numele i-a fost schimbat în Ciordaş în timpul liceului de la Oradea. Avocat, cu doctoratul la Cluj, acesta a acţionat conform crezului său naţional, exprimat în formularea: „Viaţa mea este a poporului meu”.

Stabilit la Beiuş, a animat – cu o exemplară putere de muncă – viaţa politică, culturală, socială şi economică sud-bihoreană. Conducător politic al românilor din sudul Bihorului, Ioan Ciordaş a deţinut multiple funcţii, pe care le-a onorat printr-o dăruire deplină. A fost membru al Comitetului Executiv al Partidului Naţional Român şi al Consiliului Naţional Român din Oradea şi Bihor. A fost preşedintele Consiliului Naţional Român din Beiuş. Omul politic a fost, în permanenţă, dublat de avocatul de excepţie, care apăra drepturile românilor şi în faţa instanţelor de judecată.

În fatidica noapte de 3 spre 4 aprilie 1919, viaţa lui Ioan Ciordaş şi a lui Nicolae Bolcaş le-a fost curmată în martiriul de la Lunca, cu puţine zile înainte de eliberarea Bihorului de către armatele române, astfel că nu au apucat să vadă împlinit dezideratul care i-a animat o viaţă întreagă, ideal pentru care au acţionat cu dârzenie, încredere şi dinamism. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *