Expoziție: ”Costumul popular din Valea Dunării”, în comuna Rast, Dolj

Expoziţia „Costumul popular din Valea Dunării”, în care vor fi prezentate obiecte din colecţia lui Alexandru Lilea, interpret de muzică populară, laureat în anul 2017 al Festivalului „Maria Tănase”, se va deschide vineri, 10 iunie, în comuna Rast, din judeţul Dolj.

Potrivit unei informări transmisă marţi de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, în colecţie se află, pe lângă costumul popular, obiecte de ceramică, pistornice, icoane, lămpi, războaie de ţesut, instrumente muzicale tradiţionale, scoarţe, peşchire, rişchitoare, fuse etc.

„Din perspectivă folclorică, Valea Dunării este pentru Alexandru ţinutul care, prin particularităţile sale, se distinge de cealaltă parte a Câmpiei Române, aici formându-se cele mai frumoase stiluri muzicale. Alexandru Lilea pune în cântec frumuseţea locului în care a crescut, comuna Rast din judeţul Dolj. Îndrăgostit de folclor, a învăţat să preţuiască tot ce ţine de identitatea şi rădăcinile româneşti, iar de o bună bucată de vreme colecţionează obiecte tradiţionale vechi, costume tradiţionale din zona de sud a judeţului Dolj, şi speră să scoată astfel la iveală tot ceea ce au construit şi au lăsat oamenii de lângă Dunăre, ca patrimoniu material şi imaterial.

Citește și Expoziţie fotodocumentară ”Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei şi al Europei”, în Dolj

Alexandru Lilea consideră că spaţiul acesta din Lunca Dunării este încărcat de o spiritualitate aparte, complexitatea şi simbolurile descoperite în veşmintele de aici vorbind de vechea civilizaţie a locuitorilor provinciei istorice a Olteniei”, se menţionează în comunicatul Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Alexandru Lilea este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, iar în prezent este masterand la Studii Culturale, Etnologie, Antropologie Culturală şi Folclor, în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti. De asemenea, este student la Departamentul de Arte, secţia Muzică, din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova.

Expoziţia este deschisă în cadrul evenimentului Zilele Comunei Rast – ediţia a III-a, organizată cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Rast.