Expoziţie cu peste 1.000 de păpuşi în costume populare şi de epocă, la Muzeul Naţional de Istorie a României

Peste o mie de păpuşi în costume populare şi de epocă, din colecţia Asociaţiei „Muzeul Jucăriilor”, pot fi admirate la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada iulie – septembrie, fiind cea mai mare colecţie de acest fel prezentată până acum publicului.

Expoziţia „Păpuşi în costume populare şi de epocă” conţine 200 de piese în costume populare româneşti, realizate la „Arta Crişana” şi la alte cooperative din România în perioada 1960 – 1980. Alte 800 de păpuşi îmbrăcate în costume populare tradiţionale şi de epocă din Germania, Franţa, Italia, Spania, Belgia şi Olanda completează proiectul expoziţional.

Păpuşile în costume populare sau „Păpuşile folclorice”, cum erau numite în pliantele din epocă, prezintă la scară redusă elemente de port caracteristice diferitelor regiuni din ţară, păstrând, cu toată stilizarea necesară, linia şi motivele decorative specifice.

Citește și ICR anunţă lansarea apelului la candidaturi pentru bursele ”George Enescu” 2023

„Păpuşile îmbrăcate în costume naţionale inspirate din tezaurul folcloric al poporului român reprezintă bibelouri lucrate cu pricepere şi măiestrie, având rolul de a înfrumuseţa interiorul locuinţelor şi contribuie totodată la cunoaşterea portului popular din diferite regiuni ale ţării”, se preciza într-un pliant din anii ’60. Sobrietăţii cromatice şi eleganţei liniei costumelor populare din nordul Moldovei li se adaugă policromia şi vioiciunea costumelor maramureşene şi oşeneşti, fineţea costumelor olteneşti, somptuozitatea costumelor argeşene şi bănăţene, cât şi eleganţa şi rafinamentul costumelor din Transilvania.

Proiectul expoziţional este completat de planşe cu cataloage de prezentare din epocă ale păpuşilor.

Expoziţia va putea fi vizitată la MNIR de miercuri până duminică, între orele 10,00 – 18,00.