Expoziţie de fotografie In Memoriam Ion Caramitru, vernisată la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău

Expoziţia de fotografie „Shylock – ultimul rol”, In Memoriam Ion Caramitru, prezentată de fotograful oficial al Teatrului Naţional din Bucureşti, Florin Ghioca, va fi vernisată, vineri, în foaierul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, transmite TNB într-un comunicat.

Iniţiativa a avut ca punct de plecare proiectul „Teatrul românesc la Bucureşti şi Chişinău”, un schimb de turnee între Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, o idee comună a celor doi directori Ion Caramitru şi Petru Hadârcă.

„Reuniunea din acest an se află sub aura spirituală a lui Ion Caramitru, artistul purtător de legendă şi, la rândul său, creator de legendă – umană şi artistică. Am pregătit evenimentul Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, ediţia a VI-a (ar fi trebuit să fie a şaptea, dacă nu ne împiedica pandemia) ca pe o sărbătoare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, care şi-a recucerit, de-a lungul celor 100 de ani de creaţie şi de zbucium, în pofida intruziunilor politice barbare, prin energiile limbii române şi prin efortul artiştilor săi, dreptul la libertatea de creaţie şi de idei şi a contribuit la supravieţuirea spirituală a mai multor generaţii de spectatori”, a precizat Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional din Chişinău.

La vernisaj vor fi prezenţi actorii Oana Pellea şi Mircea Rusu care vor susţine în aceeaşi seară, imediat după vernisaj, spectacolul „Frumos e în septembrie la Veneţia”, în regia Marianei Cămărăşan, care reprezintă Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” la actuala ediţie a Reuniunii teatrale de la Chişinău.

Sâmbătă, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, va avea loc o proiecţie specială a înregistrării spectacolului „Neguţătorul din Veneţia” de Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, în care Ion Caramitru interpretează ultimul său rol shakespearian, Shylock. Înregistrarea este o producţie a Studioului Media al TNB, filmată în condiţii deosebite.