Expoziție dedicată legăturilor dintre Moldova şi spațiul ucrainean în secolele XVI-XIX, la Muzeul Mitropolitan din Iași

Expoziția cu titlul „Chipuri, icoane şi cărţi pentru suflet: moldoveni în Ucraina, ucraineni în Moldova. Mărturii de artă sacră – secolele XVI-XIX” va fi vernisată, joi, în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan din Iaşi, fiind realizată de Centrul de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului de Artă Creştină „RESURRECTIO.

Potrivit unui comunicat de presă, la eveniment vor fi prezenţi mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, alături de membri ai comunităţii academice din Iaşi şi Bucureşti, oficialităţi locale, reprezentanţi ai instituţiilor locale, precum şi refugiaţi ucraineni aflaţi în această perioadă în Iaşi sau în alte oraşe ale României.

Expoziţia organizată de Centrul de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului de Artă Creştină „RESURRECTIO”, din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, va fi deschisă publicului până în preajma sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, mai exact în perioada 14 aprilie – 14 august.

„Expoziţia conţine mai multe categorii de icoane, obiecte de cult, tablouri şi materiale documentare, printre care icoane vechi, realizate în centre de pictură aflate astăzi pe teritoriul Ucrainei (Kiev, Lvov etc.), icoane vechi din epoca în care spaţiul rutean şi Moldova erau în strânsă legătură, icoane vechi făcute de meşteri români (moldoveni) din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, care preiau elemente din şcolile de pictură de la Kiev (Lavra Pecerska) sau Lvov (Rutenia), icoane şi obiecte liturgice aflate în patrimoniul Muzeului Mitropolitan sau aduse din parohiile Arhiepiscopiei Iaşilor”, se precizează în comunicatul de presă.

De asemenea, expoziţia mai cuprinde documente vechi care au legătură cu spaţiul ucrainean, materiale documentare, publicaţii aparţinând Bibliotecii „Dumitru Stăniloae” din Iaşi care prezintă relaţia istorică şi artistică dintre cele două spaţii culturale – Moldova şi Ucraina, precum şi unele tablouri aflate în patrimoniul Ansamblului Mitropolitan din Iaşi. 

Citește și Expoziție aniversară ”60”, la Muzeul Naţional de Artă Timișoara