Expoziţie despre istoria Palatului Pionierilor, marţi, în spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni

Expoziţia „Palatul Pionierilor – Istorii Subiective”, care are în centru istoria Palatului Pionierilor, aşa cum a fost trăită şi simţită de elevii care i-au trecut pragul, va fi deschisă, marţi, în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni, potrivit site-ului oficial al Muzeului Naţional Cotroceni.

În cele peste trei secole de existenţă, ansamblul Cotroceni a fost martorul celor mai importante momente din istoria ţării noastre. Traiectoria sa de reşedinţă domnească şi regală a fost întreruptă în 1948, odată cu instituirea regimului comunist. Prin deciziile succesive ale noii puteri politice, ansamblul a fost dat în folosinţa Uniunii Tineretului Muncitor în 1949 şi transformat, din 1950, în primul Palat al Pionierilor din Republica Populară Română, după modelul celui de la Moscova.

Cercurile pioniereşti, create în spaţiile palatului, urmăreau educarea copiilor în spiritul vremii, prin experimentarea activităţilor tehnice care stăteau la baza noii economii socialiste, prin aprofundarea informaţiilor istoriei adaptate de regimul comunist sau prin promovarea artiştilor şi scriitorilor agreaţi de noua putere politică. Pentru următorii 26 de ani, sute de mii de elevi din Bucureşti şi din provincie au participat la cercurile de activităţile cultural-artistice, ştiinţifice, tehnice, sportive sau din zona valorilor politico-ideologice.

Citește și 150.000 de piese din patrimoniul Muzeului Judeţean Botoșani mutate, provizoriu, în clădirea CEC Bank

După înfiinţarea Muzeului Naţional Cotroceni în 1991, expoziţia permanentă a avut puţine elemente care să aducă în atenţia vizitatorului istoria recentă. Prin acest proiect, MNC îşi propune să îmbine cercetările istorice cu documentarea istoriei orale şi să valorifice, prin metode multimedia, patrimoniul generat de perioada 1949-1976, patrimoniu ale cărui surse sunt încă accesibile. Mărturiile subiective ale pionierilor de atunci sunt trecute prin filtrul istoric, construind, practic, naraţiunea perioadei în care Palatul Cotroceni a definit copilăria acelor generaţii.

Expoziţia poate fi vizitată, în perioada 9 august – 2 octombrie, fie în cadrul turului complet al muzeului, fie în cadrul turului expoziţional, de marţi până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele 021.317.31.07 / 0725.518.381.

Expoziția poate fi vizitată, în perioada 9 august – 2 octombrie 2022, fie în cadrul turului complet al muzeului, fie în cadrul turului expozițional, de marţi până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele 021.317.31.07 / 0725.518.381.

Expoziţia face parte din proiectul Cotroceni IStory, realizat de Muzeul Naţional Cotroceni şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *