Expoziţie Ion Mândrescu, la Muzeul Ţăranului Român

Expoziţia sculptorului Ion Mândrescu „Omul, Timpul, Spaţiul” se va deschide pe 21 octombrie, de la ora 17,00, la Sala Irina Nicolau a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Organizată de Muzeul Naţional al Bucovinei, expoziţia cuprinde lucrări care definesc temele majore: „Structurile”, „Călătorii iniţiatice”, „Sfinxul”, „Însingurare”, „Omul, timpul, spaţiul”, „Murim spre a ne naşte”, informează MNŢR, într-un comunicat de presă.

Expoziţia va putea fi vizitată până la 13 noiembrie, de marţi până duminică, între orele 10,00 şi 18,00.

Preţul biletului de intrare: adulţi – 12 lei; pensionari – 6 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 3 lei.

AGERPRES se numără printre partenerii media ai MNŢR.

Unul dintre cei mai importanţi sculptori români contemporani, Ion Mândrescu s-a născut în 1954, la Mihoveni, comuna Şcheia (judeţul Suceava), apoi a urmat Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Botoşani (absolvit în 1974) şi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucureşti (1976-1980).

„O primă limpezire a bagajului stilistic se va formula în urma cutremurului din 1977, care va reprezenta un important pas evolutiv. Mândrescu îşi va reconsidera opinia despre figurativ, care de atunci va fi mereu încărcat de concreteţe, înţeles şi forţă. Va alterna mereu structurile abstracte cu cele pur formale, iar odată cu ciclul ‘Structurile’, acest joc se va înlănţui continuu. Nu va evita nici sculptura ornamentală şi decorativă, pe care o putem admira în curţile Palatului Cotroceni. Chiar dacă stilul în care sunt realizate pare disonant de tabloul complet al artei lui Mândrescu, acesta dovedeşte că are capacitatea de a aborda şi stiluri celebre ale clasicismului. În 1979, a obţinut premiul revistei ‘Amfiteatru’ pentru relieful ‘Conflict'”, precizează MNŢR.

Citește și Proiectul expozițional „Serbările Încoronării“

În 1981, a câştigat o bursă pentru sculptură şi, timp de doi ani, a avut un atelier la Muzeul Storck. Cinci ani mai târziu, a sculptat bustul lui Mihai Eminescu, care, în 1990, va fi transpus în bronz, în trei exemplare: unul se află expus în Caracas, unul se află la Chişinău şi al treilea la Mănăstirea Suceviţa.

În 1985, Mândrescu începe să modeleze seria „Omul, Timpul, Spaţiul”. Această operă consemnează nu numai una dintre cele mai importante lucrări ale artistului, dar şi revenirea la sculptura figurativă, iar în 1992 participă cu opera sa la „Expoziţia Universală de la Sevilla” şi tot în acelaşi an este prezent la o expoziţie de grup la Viena, organizată de Ministerul Culturii.

Pe acelaşi traseu, cu sprijinul ministerului, lucrarea ajunge să fie prezentată publicului german şi celui chinez. În martie 1995, o lucrare din ciclul „Omul, Timpul, Spaţiul” va fi prezentă la „Salon international d’art contemporain” de la Strasbourg, acesta reprezentând probabil unul dintre cele mai însemnate momente pe care le trăieşte un bronz semnat de Ion Mândrescu.

În 1993, artistul a participat cu 30 de lucrări la expoziţia deschisă la Centrul Cultural Român la Paris. Acestea au fost admirate de un sculptor francez, care le-a recomandat galeriei Akka Valmay, de pe celebra Rue de Seine. Specialiştii galeriei i-au propus lui Mândrescu un contract de exclusivitate pe o perioadă de 10 ani, fiind practic primul şi singurul român cu un astfel de contract. Acesta a fost, practic, momentul confirmării internaţionale a sculptorului.

Citește și Istoria Palatului Pionierilor, prezentată într-o expoziţie fotodocumentară la Biblioteca ASTRA

În 2003 o lucrare „Omul, Timpul, Spaţiul” a intrat în colecţia Consiliului de miniştri a Comisiei Europene.

În străinătate, Ion Mândrescu a expus, între altele, în Bulgaria (Sofia), Ungaria (Budapesta), Polonia (Varşovia), Germania (Berlin), Austria (Viena), China (Beijing), Franţa (Paris, Strasbourg), Spania (Sevilla), Serbia (Belgrad). Are mai multe premii şi distincţii, numeroase lucrări în colecţii private şi este prezent permanent cu opere în galerii din Bucureşti, Viena şi Paris. Are peste 200 de lucrări în colecţii private din România, Franţa, Anglia, Germania, Italia, Israel, SUA, Grecia, Austria şi Serbia.